PISATELJEV JUBILEJ

Boris Pahor bo 105. rojstni dan praznoval s svojimi bralci

Koper, 20. avgust 2018
Pisatelj Boris Pahor bo v nedeljo, 26. avgusta, dopolnil častitljivih 105 let. Ker že nekaj let svoj rojstni dan praznuje s svojimi bralci, bo tako tudi letos, tako zase kot njih pa je znova pripravil izvirno darilo, novo knjigo.

Foto: Arte.it

Pri Cankarjevi založbi bo namreč ob 105. rojstnem dnevu tržaškega pisatelja izšla knjižica Brez Kocbekovega sodelovanja ne bi bilo Osvobodilne fronte, ki jo je s Petrom Kovačičem Peršinom in Mihaelom Glavanom napisal v spomin svojemu iskrenemu prijatelju.

Prijateljstvo s Kocbekom je Pahor pogosto opisoval kot enega najpomembnejših v njegovem življenju, prav tako ni skrival spoštovanja, ki ga je gojil tako do njega kot njegovega dela. Po njegovih besedah ga zato ne bi smeli častiti le kot elitnega pesnika in pisatelja, marveč bi ga morali ceniti tudi kot snovalca slovenske usode.

Kot je Pahor dejal za STA, je knjižica izšla v dogovoru s Petrom Kovačičem Peršinom, ki je bil Kocbeku blizu v povojnem času kot urednik Revije 2000.

“Zagovarjam tezo, da brez Kocbeka ne bi bilo narodnoosvobodilnega boja. Kovačič Peršin se s tem strinja. V knjigi bo predstavljen moj pogovor z njim, tudi na to temo, poleg tega pa bodo objavljena nekatera moja in Kocbekova pisma,” je dejal avtor.

V knjigi je opisano tudi zadnje srečanje med Pahorjem in Kocbekom v Muenchnu, pet let po izidu brošure z naslovom Edvard Kocbek, pričevalec našega časa. Leta 1975 objavljena brošura je vsebovala tudi pogovor s Kocbekom, v katerem je ta obsodil zunajsodni poboj 11.000 slovenskih domobrancev, ki so jih Britanci vrnili Jugoslaviji. V Jugoslaviji je bila brošura deležna številnih kritik, Pahorju pa so za štiri leta celo prepovedali vstop v državo.

Tržaškemu pisatelju bodo praznovanje priredili v petek, 24. avgusta, ob 11. uri v koprskem Domu knjige, kjer bo Pahor v družbi Petra Kovačiča Peršina in Mihaela Glavana, ki sta za delo prispevala svoji besedili, in Zdravka Duše tudi spregovoril o knjigi.

Uredništvo

Povezane vsebine:

Italija nosi fašizem še v drobovju