NOV VIDEOSPOT

Bogdan predstavlja videospot za Kanelo

Portorož, 26. julij 2018
Skladba Kanela, ki jo je Bogdan premierno predstavil na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca in za katero je prejel nagrado za najboljše besedilo, je dobila svoj videospot. Nekdanje skladišče soli v Portorožu je bilo kot nalašč za snemanje zgodbe o nečem, kar je tudi nekdaj bilo, danes pa ni več.

Priprave na snemanje videospota so se začele še pred Bogdanovim nastopom na festivalu, kjer se je občinstvu prvič predstavil v vlogi solista ter avtorja tako skladbe kot besedila. Zajeten zalogaj za glasbenika, ki je pred tem “udarjal” po bobnih – največkrat v skupini Eskobars – pred publiko, ki je bolj redko sedela. A izkusiti priložnost, da pove svojo zgodbo, ki je bila za piko na I še nagrajena, je bila zanj velika potrditev.

Snemanje se je začelo takoj po festivalu. Sredi prostorne praznine, kjer so včasih prelivali belo zlato, je s pomočjo glasbenih kolegov – Denisom Horvatom na kitari, Luko Mrdakovičem na basu in Davidom Morganom na bobnih, energično in čustveno zapel zgodbo o svojem otroštvu, odraščanju, življenju z glasbo in soočanju z izgubo.

Foto: Bogdan

Praznino kraja snemanja so simbolično zapolnili nastopajoči v besedilu, kjer se pojavijo v obliki spomina, v njem pa se kregajo na odru. Za videospot so Slavko Franca, Janez Suhadolčan – Suhi, Dragan Sojič in Jan Plestenjak sedli za skupno barsko mizo, pridružil se jim je še Benjamin Čuček “Mič” in skupaj so se predali glasbi. Kot v dobrih starih časih, ko so to redno počeli nekaj korakov naprej, na portoroški plaži, tam, kjer danes stojijo javna stranišča.

Za kadre v videospotu so poskrbeli Vid Izlakar, ki je bil tudi producent in režiser spota, Tadej Vogrin in Klemen Kranjc, ki je bil tudi lučkar, za masko pa je bila pristojna Reneja Borštnar.

Kanele ni več, a glasba je ostala. Ali kot pravi Bogdan – “Tvoje stene so podrli, a še vedno zvenijo”. Kanele ni več, a spomini še živijo. Ali po Bogdanovo – “Ostaja, tudi če je zaprto, žura tisoč in en spomin”. Kanele ni več, a tisti, ki s(m)o bili tam, gledamo naprej, tako kot smo nekdaj gledali Bogdana, kako je “proti zakonu pohlepa krmaril barko od mame in očeta, polno ljubezni in greha.”

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Na odru 38. Melodij morja in sonca slavila Lea Sirk

Bogdan Sojič: »Kanela je hitro postala rock’n’roll tempelj sredi Portoroža.«