DOVOLJ IMAM POKANJA!

Bodi zvezda, ne meči petard!

Pogovor s Francem Filipičem, policijskim inšpektorjem.

Zadnji zaseg pirotehničnih izdelkov na našem območju, in sicer konec decembra lani na mejnem prehodu Sočerga. Policist je pri 40-letnem Slovencu našel 5 škatel s petardami kategorije F2. Petarde so mu zasegli in jih predali bombnim tehnikom, ki so poskrbeli za njihovo uničenje, kršitelju pa izrekli globo v višini 500 evrov.

Gospod Filipič, ste policijski inšpektor v Sektorju uniformirane policije Policijske uprave Koper. Kako nam lahko opišete delo policije glede problematike uporabe petard, še posebej med mladostniki?

Ena od primarnih nalog policije je varovanje življenja, osebne varnosti in premoženja ljudi, vzdrževanje javnega reda, preprečevanje in odkrivanje storilcev kaznivih dejanj in prekrškov. Pogosto se soočamo z uporabo prepovedanih pirotehničnih izdelkov ter uporabo dovoljenih pirotehničnih izdelkov v nasprotju z zakonom. Tukaj imamo v mislih uporabo pirotehnike v strnjenih naseljih, ko pirotehniko uporabljajo otroci in mladoletniki brez nadzora staršev, nepravilno uporabo, uporabo izven dovoljenih časovnih okvirjev … Policija vsako leto vloži veliko truda, da opozarja in preventivno deluje v skupnosti. Navsezadnje že več let potekajo različne preventivne akcije pod sloganom Bodi zvezda, ne meči petard. Ta akcija je namenjena predvsem osnovnošolskim otrokom. S temi programi poskušamo ciljne skupine opozoriti na nevarnosti in posledice uporabe pirotehničnih izdelkov.

Statistika sicer pravi, da je pokanja baje manj kot pred leti. Spodbudno in slaba tolažba obenem. Sprašujem se, če je naša družba voljna čakati še nekaj desetletij, da se ta strast po pokanju dokončno izpoje. Kako je to videti z vaše perspektive?

Policiste na območju PU Koper z optimizmom navdaja ugotovitev, da je uporaba pirotehničnih izdelkov zadnja leta bistveno manjša. Želimo si, da bi se ta trend tudi nadaljeval. Tudi statistični podatki obravnavanih poškodb ljudi in premoženja za naše območje kažejo manjšo prisotnost tovrstnega vedenja. Delo policistov na tem področju poteka v smeri, da bi bilo teh dogodkov čim manj, da bi čim več kršiteljev odkrili ter jih v skladu z zakonom tudi sankcionirali. Nedvomno je vsakoletna predpraznična želja vseh policistov, da dogodkov, kot so telesne poškodbe in poškodovanja premoženja, sploh ne bi obravnavali. Prav tako si želimo čim manj primerov prestrašenih občanov, ki zaradi nevzdržnega pokanja iščejo pomoč policistov. Pogosto so tovrstni klici povezani s prestrašenimi otroki, dojenčki in domačimi živalmi. Tudi zaradi teh klicev in interveniranj si policisti še dodatno želimo mirnih praznikov, brez pokanja.

Kot vemo, trenutna zakonodaja v svojem permisivnem delu sicer dopušča uporabo določene pirotehnike na določenih lokacijah. Vsi pa vemo, da je to le pobožen popis dobrih namenov in da je v praksi povsem drugače. Ali je sploh možno takšna pravila nadzirati, sankcionirati? Delujete preventivno?

Dejstvo je, da zakonska ureditev časovno in krajevno neomejeno dovoljuje uporabo različnih raket, ognjemetov, kjer pa je stranski učinek tudi pok.

Uporabo pirotehničnih izdelkov, pri katerih je glavni učinek pok, pa omejuje na čas od 26. decembra do 1. januarja. Krajevno zakonodaja prepoveduje uporabo teh izdelkov na način, da je, med drugim, prepovedana uporaba v strnjenih stanovanjskih naseljih in na krajih, kjer potekajo javna zbiranja. Obenem pa je dejstvo tudi, da se ti izdelki največ uporabljajo prav v naseljih ter v času praznovanj in drugih javnih zbiranj ljudi. Število policistov in narava njihovega dela ne omogoča, da bi bili navzoči povsod in preprečevali ravnanje v nasprotju z zakonom. Prav zato represivno delovanje nadgrajujemo z delom v skupnosti in preventivnimi aktivnostmi, predvsem pri najmlajši generaciji.

Kakšne so vaše ugotovitve »s terena« v času praznikov? Prihaja do resnih poškodb?

Kljub trudu, ki ga vlagamo, vsako leto obravnavamo ljudi, predvsem otroke, ki jim poškodbe zaradi pirotehničnih predmetov zaznamujejo celo življenje. Prav otroci so namreč najbolj ranljiva skupina pri uporabi teh izdelkov. Otroci in mladoletniki radi eksperimentirajo, preizkušajo svoje sposobnosti in pogum. S spreminjanjem pirotehničnega izdelka in nepazljivo uporabo se bistveno poveča možnost poškodb. Z lastno “iznajdljivostjo” lahko dosežejo, da nedolžen izdelek postane nevaren. Pozivamo starše, da jim ne dovolijo tovrstnih “inovativnosti”, saj so posledice lahko usodne!

Policija ugotavlja, da se ob praznovanju božiča, novega leta, velike noči in ob drugih priložnostih množično uporabljajo različne vrste pirotehničnih izdelkov. Pri tem prihaja tudi do številnih telesnih poškodb, kršitev javnega reda in miru ter do materialne škode in pritožb občanov nad pretirano, nehumano ali objestno uporabo petard.

Foto: Franc Filipič, policijski inšpektor, avtor: Osebni arhiv

Kaj nam povedo številke na področju koprske uprave?

Na območju Policijske uprave Koper smo v zadnjih treh letih obravnavali več kršitev Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (Uradni list RS 35/2008). V letu 2015 smo zasegli več kot 1000 kosov pirotehničnih izdelkov, v letu 2016 131, lani pa 163. Vsako leto obravnavamo nekaj poškodovanj različnih predmetov, kot so poštni nabiralniki, avtomobili, vrata ali koši za smeti. V teh treh letih pa so se zaradi nepravilne uporabe pirotehnike poškodovali tudi trije otroci, na srečo je šlo za lažje opekline obraza in rok.

Kakšne posledice lahko ima nezakonita izdelava in nepravilna uporaba teh sredstev?

Prepovedana je predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. V policiji ugotavljamo, da je največ poškodb ravno pri takšni prepovedani uporabi izdelkov in uporabi pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v prodajalnah z dovoljenjem pristojnega organa oz. so bili kupljeni na črnem trgu. Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), moti živali ter onesnažuje okolje.

Gospod Filipič, hvala vam za koristen pogovor. V uredništvu Primorskih odmevov se bomo aktivno pridružili nasprotnikom uporabe petard. Ob začetku leta in ob zaključku najinega pogovora pa morda še sporočilo našim bralcem?

Policisti bodo dosledno ukrepali proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov. Za posameznike je predvidena globa od 400 do 1200 evrov. Kljub vsem prizadevanjem policije se moramo zavedati, da je neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov skupni problem, zato prosimo vse, predvsem pa starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje, da z opozarjanjem na nevarnosti in možne posledice takega početja ter s svojim lastnim zgledom pripomorejo k preprečevanju in zmanjševanju posledic.

Mauro Belac

Povezane vsebine:

“Petardaši, dovolj vas ‘mamo!”