NATEČAJ ZA INOVACIJE

Biorazgradljivi lonček pometel s svetovno konkurenco

Koper, 21. maj 2018
Konzorcij “Open Innovation in Agrifood Programme” je v drugi polovici lanskega leta v sodelovanju z nacionalnim koordinatorjem za Slovenijo, UIP – Univerzitetnim inkubatorjem Primorske, objavil javni poziv za zbiranje nacionalnih predlogov idejnih projektov v okviru natečaja “2017 International Call for Solutions” za iskanje inovacij s področja agroživilstva.

Zmagovalki Monika in Nika, vir: UIP

Organizator je natečaj organiziral, da pridobi predloge za nove proizvode, storitve, poslovne modele ali tehnologije, ki bodo usmerjene v promocijo ekonomske, okoljske in socialne trajnosti v agroživilskem sektorju. Najboljšo idejo sta predstavili študentki Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Nika Tomažič in Monika Kršić.

Dorijan Maršič, direktor UIP, je ob tem izpostavil, da so tovrstni primeren in učinkovit pristop k razvoju podjetniških idej v naši regiji.

“Udeležencem nudimo strokovna znanja, udeležbo na delavnicah, mreženjske in animacijske dogodke ter mentorstvo, preko katerega lahko kandidati razvijejo lastno idejo do faze ustanovitve lastnega start-up podjetja. Želimo si, da bi bilo v prihodnje še več idej tudi na področju agroživilstva, enega izmed najperspektivnejših sektorjev v Istri,” je dejal.

Po besedah mag. Andrej Medved, ki je usmerjal prijavitelje v Sloveniji, je poudaril, velja agroživilstvo v naši regiji za tradicionalen sektor, ki pa se v trendovski start-up sceni še ni bistveno uveljavil.

Zmagovalci, vir: UIP

“V zadnjih letih opažam vse več pobud tudi na tem področju, predvsem pri mlajši generaciji, ki se poskuša resno vključiti v razvojno inovacijske procese, kar je za našo Istro ključnega pomena,”je dodal.

Na natečaj za inovacije v agroživilskem sektorju je prispelo 87 idej z vsega sveta, med super finaliste pa so se uvrstile tri primorske skupine: Simon Hrvatin, Samo Božič in Ian Škapin z idejo Agrospectral, Eva Žunec in Matej Uršič z Živo tržnico ter Nika Tomažič in Monika Kršić z bio-razgradljivim lončkom Gronček oziroma Cupgrape. Vse ideje so bile razvite na delavnicah UIP-a v okviru programa SIO 2016 – 2017.

Zmagovalki natečaja sta skušali rešiti težavo s plastiko, ki povzroča nepopravljivo škodo. Tako je nastala ideja o biorazgradljivem lončku iz odpadnih surovin, ki se v zemlji razgradi in reciklira.

“Ta je odlično gnojilo za rastlino, saj prispeva k njenemu hitrejšemu razvoju in rasti,” sta pojasnili bistvo izdelka.

Po njunih besedah sta zmage izredno veseli, pa tudi izkušnja s finalno predstavitvijo v italijanski Foggi pred komisijo in publiko je bila nepozabna.

Povezane vsebine:

Podjetna Primorska 2018: Za najbolj inovativne ideje 37.000 evrov