eIzdaja – julij 2018

6. 8. / KNJIŽNICA IZOLA

Dan odprtih vrat Središča za samostojno učenje v Izoli

V Mestni knjižnici Izola se v mislih že pripravljajo na konec poletja, zato so pripravili dan odprtih vrat Središča za samostojno učenje, da bi tako obiskovalce pripravili na brezskrben vstop v jesen.

6. 8. / TARTINI FESTIVAL

V poklon Tartiniju nastopili sloviti komorni solisti iz Mozartovega mesta

Letošnji 2. avgust je poleg 122. obletnice postavitve Tartinijevega spomenika zaznamoval tudi začetek Tartini festivala.

2. 8. / VROČINSKI VAL

Ravnanje v času velike toplotne obremenitve

Na Agenciji za okolje opozarjajo, da bo danes in v prihodnjih dneh predvsem po nižinah Primorske in v mestnih središčih velika toplotna obremenitev.

30. 7. / ODLOČITEV SODIŠČA

Delovno sodišče: Stavka voznikov avtobusov ni bila nezakonita

Delovno sodišče v Kopru je zavrnilo predlog podjetij iz skupine Arriva o ugotovitvi nezakonitosti stavke voznikov lani poleti.

30. 7. / STREHA NAD GLAVO

Na delovnem taboru bodo pomagali dograditi hišo

Mojstri in dijaki Škofijske gimnazije Vipava bodo ob pomoči predstavnikov Škofijske karitas Banjaluka pomagali dograditi hišo družini, ki jo je poleg revščine doletela še nesreča.

28. 7. / KOLEDAR PRIREDITEV

Avgusta v Kopru več kot 65 prireditev

Po besedah koprske turistične organizacije bo v Kopru tudi avgusta nemogoče lenariti, saj so pripravili več kot 65 prireditev. Izšel je tudi nov koledar prireditev, ki na enem mestu združuje vse informacije o pestrem kulturnem in glasbenem dogajanju.

26. 7. / NOV VIDEOSPOT

Bogdan predstavlja videospot za Kanelo

Skladba Kanela, ki jo je Bogdan premierno predstavil na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca in za katero je prejel nagrado za najboljše besedilo, je dobila svoj videospot. Nekdanje skladišče soli v Portorožu zveni kot primeren kraj za snemanje zgodbe o nečem, kar je tudi nekdaj bilo, danes pa ni več.

25. 7. / TAKSI CAMMEO

Uspešen začetek novega taksi prevoznika v Kopru

Novi taksi prevoznik Cammeo je v prvih petnajstih dneh delovanja v Kopru zabeležil čez 5.000 prepeljanih potnikov in 2000 prenosov Cammeo aplikacije.

23. 7. / POLETNI FESTIVAL

Večeri na Tartinijevem trgu bodo dva tedna v znamenju glasbe in plesa

Pod umetniškim vodstvom Tomaža Rodeta in Dragice Petrovič se bo na velikem odru na Tartinijevem trgu do nedelje, 5. avgusta, zvrstilo 16 vrhunskih kulturno-umetniških prireditev.

23. 7. / NOČI POEZIJE

Gašper Malej prejel mednarodno nagrado na pesniškem festivalu v Romuniji

Gašper Malej je na 22. mednarodnem pesniškem festivalu Noči poezije v romunskem mestu Curtea de Arges prejel evropsko nagrado za poezijo.

23. 7. / ČLOVEKOVE PRAVICE

Rezervirajte si pogovor z varuhinjo človekovih pravic

V Izoli se bo v sredo, 1. avgusta, mudila varuhinja človekovih pravic, Vlasta Nussdorfer. V občinskih prostorih se bo pogovarjala z vsemi, ki menijo, da so jim kršene pravice.

22. 7. / POTAPLJAŠKI USPEH

Alenka Artnik izenačila svetovni rekord

Koprčanka Alenka Artnik se je v disciplini z monoplavutjo potopila 105 metrov globoko in se pridružila nosilki svetovnega rekorda. Do srede lahko svoj rezultat še izboljša.

20. 7. / OPERNI SPEKTAKEL

Koncert opernih arij ob 150. obletnici smrti skladatelja Rossinija

Projekt »Il carro di Tespi« se v Koper vrača z vrhunskim koncertom v čast 150. obletnice smrti Gioachina Rossinija, ki nosi naslov “Rossini! Rossini! Bravo, Bravissimo”.

19. 7. / PIRANSKA PRINCESKA

S spustom z zvonika do krone in princa

Pirančani so s skupnimi močmi tudi letos pregnali nevihto, ki je grozila, da bo novopečeni princeski otežila že tako strašljiv spust z zvonika v črno noč. Po vzoru sv. Jurija so rešili princesko, ki je uspešno pristala v naročju princa.

17. 7. / IZOLA PRAZNOVALA

Ob občinskem prazniku so v Izoli končno dobili Park Borisa Benčiča

Proslava ob prazniku se je odvila v petek, 13. julija, in na Manziolijev trg privabila številno občinstvo. Ob tej priložnosti so podelili tudi občinska priznanja.

17. 7. / NOVI SKRBNIKI

Po desetletjih samevanja piranski svetilnik le pristal v skrbnih rokah

Občina Piran in Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran sta minuli teden podpisali najemno pogodbo, s katero je slednja postala nova skrbnica svetilnika.

15. 7. / 38. FESTIVAL MMS

Na odru 38. Melodij morja in sonca slavila Lea Sirk

Zmagovalna skladba 38. festivala Melodij morja in sonca je postala Moj profil v izvedbi Lee Sirk, ki je prejela tudi nagrado strokovne žirije za najboljšo glasbo.

13. 7. / OPOZORILO POLICIJE

Na obali opazili več lažnih zbiralcev prostovoljnih prispevkov

V minulih dneh se je na številko 113 oglasilo več občanov z obvestilom o osebah, ki v mestnih središčih in neposredni bližini nakupovalnih centrov na območju Kopra, Izole in Pirana zbirajo prostovoljne prispevke, domnevno za invalidne otroke.

11. 7. / 38. FESTIVAL MMS

Današnji predfestivalski večer MMS odpade

Na sinočnjem drugem predstavitvenem večeru v baru Kapelca v Portorožu se je publiki predstavilo še pet nastopajočih na sobotnem 38. festivalu Melodije morja in sonca.

10. 7. / 38. FESTIVAL MMS

Spoznali smo prvih pet izbrancev letošnjega MMS

Včeraj se je v portoroškem baru Kapelca začel tris predstavitvenih večerov izbranih izvajalcev, ki bodo nastopili na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca.

9. 7. / BREZPLAČNO SVETOVANJE

Brezplačno psihosocialno in pravno svetovanje tudi v Ankaranu

Občanom Ankarana je od začetka julija na voljo nov program brezplačnega psihosocialnega in pravnega svetovanja občanom Ankarana, ki ga izvaja Zavod Primorsko svetovalno središče, Koper.

7. 7. / ACTIVE KOPER

Na kopališču Žusterna se lahko preizkusite v foil surfanju

Park vodnih športov Active Koper v Žusterni nudi tudi možnost t.i. foil surfanja, ki omogoča, da z desko kar poletite nad vodo.

6. 7. / 29. REDNA SEJA

Izolski svetniki sprejeli dopolnjen osnutek OPN

Na včerajšnji 29. redni seji Občinskega sveta Občine Izola so svetniki v prvi obravnavi sprejeli dopolnjen osnutek občinskega prostorskega načrta občine Izola.

5. 7. / KINO POD ZVEZDAMI

Odprtje Kina pod zvezdami Piran sprostilo aktivacijsko moč filma

Prvi večer Kina pod zvezdami Piran je že tradicionalno posvečen domačemu, slovenskemu filmu. Tokrat nas je v filmsko poletje povedel celovečerni dokumentarec režiserja Roka Bička Družina.

5. 7. / POLETJE Z BISERI

Letošnje poletje v Kopru bo posejano z glasbenimi biseri

Po treh letih razvajanja glasbenih sladokuscev s festivalom MAJa z biseri se bo letošnje glasbeno sladkanje preselilo v poletni čas. Julija in avgusta bo festival Poletje z biseri na vrtove Pokrajinskega muzeja v Kopru pripeljal glasbene bisere mnogoterih žanrov.

2. 7. / JAZZ FESTIVAL PIRAN

Jazzovsko obarvani večeri v piranskem Caffe Teatru

Od srede, 4. 7. 2018, do sobote, 7. 7. 2018, bodo večeri v piranskem Caffe Teatru obarvani z jazzom. KUD Esko namreč drugo leto zapored pripravlja Jazz festival Piran.

29. 6. / TAKSI PREVOZNIK

V Koper prihaja nov taksi prevoznik Cammeo

V Koper prihaja nov taksi prevoznik Cammeo, ki že uspešno posluje v Ljubljani, Mariboru in Kranju. Z delovanjem v Kopru bo začel v ponedeljek, 2. julija 2018, ob 8. uri. Taksi bo mogoče naročiti prek mobilne aplikacije Cammeo ali klicnega centra. Tako startnina za vožnjo kot vsak kilometer vožnje bosta znašali 0,85 evra, prve tri dni delovanja pa bo vožnja znotraj Kopra brezplačna.

iz tiskane izdaje – junij 2018

arhiv

INTERVJU

»Podeželje se sooča s številnimi izzivi«

Franc Bogovič je letos za svoje delo prejel t.i. bruseljskega oskarja za najboljšega evropskega poslanca v kategoriji raziskave in inovacije, ki je plod njegovih prizadevanj na področju novih tehnologij v kmetijstvu, promociji bio in krožnega gospodarstva ter tudi pri odločenosti glede evropske pobude za Pametne vasi.

AKTUALNO

»Še vedno je aktualno, da vzpostavimo potniški promet«

Trenutno piše svojo drugo knjigo, ki tako kot prva predstavlja premislek o sistemu, v katerem živimo. Zaradi pisanja so ga prijatelji nagovorili h kandidaturi za poslanca in uspel je. Vojko Starovič vsak odgovor na vprašanje pospremi s smehom, pa če je tema še kako resna.

ZDRAVJE

“Z operacijo sive mrene lahko odpravimo tudi potrebo po očalih”

Pogosto se srečujemo z vprašanji naših pacientov, ki razkrivajo, da marsikdo ne ve, kaj pravzaprav naredimo pri tej najpogostejši očesni operaciji in kakšne so danes možnosti, ki jih imamo ob njej.

INTERVJU MESECA

»Novinarstvo je bilo vedno odvisno od oblasti«

Ob 50-letnici oddaje Dnevnik smo se pogovarjali z njegovim dolgoletnim voditeljem, Brankom Maksimovičem, ki ga je vzgib iz pradavnine, kot pravi sam, prepričal, da se mora izuriti v vrtičkarstvu.

SKOZI ČAS

Potopitev parnika San Marco

Zgodbo o usodi parnika San Marco sem nekoč prebral v nekem časopisu, pripovedoval pa jo je tudi Enzo Petronio,
oče mojega prijatelja Fabia. Po vojni se je družina preselila v Trst. Mnogo let so hodili v Piran na poletne počitnice, s Fabiom sva vsa poletja najinega lepega otroštva preživela skupaj na piranski Punti.

AKTUALNO

Pestra ponudba na Centralni plaži Portorož

Zadnji dve leti je dodana vrednost na naši plaži brezplačen animacijski program, s katerim popestrimo doživetje obiskovalcem vseh starosti.

AKTUALNO

Potem pa so nas cigani zamenjali

Nekoč so matere otrokom, ki so kaj zakuhali, rekle: »Ko si bil še čisto majhen, si bil izredno lep in priden otrok, potem pa so te cigani zamenjali.« Kaže, da se je to pripetilo mnogim od nas.

PRIMORSKI PRIIMKI

Del Vipaco

Na prvi pogled bi človek ob zapisu, da je bil 1596 krščen Gregorio Justino del Vipaco dejal, da gre za plemiča. Da je bil takrat v Kopru krščen sin plemiča iz Vipave. A v resnici ne gre za nobeno aristokracijo, ampak za preprostega človeka, ki verjetno niti svojega priimka ni imel.

NEPREMIČNINE

Kako določiti primerno izhodiščno prodajno ceno in prodati nepremičnino?

Nadaljujemo z velikostjo nepremičnine, kjer ni možno vsakič vrednotiti le posameznega m2, temveč je potrebno za določanje primerne izhodiščne cene upoštevati več faktorjev.

INTERVJU

Klavdija Kutnar: »Ne želimo biti le dobri, ampak odlični«

Kot pravi, fakulteta od vsega začetka diha mednarodno, njena osnovna značilnost je interdisciplinarnost študija in raziskovanja, glavni cilj pa je odličnost.

SKOZI ČAS

Fabrica dei bagni ali Fabrica dei Francesi

Zgodba Delamarisa se je začela leta 1879, ko je Francoz Emile Roullet kupil parcelo ob cerkvici sv. Petra v bližini Vascovih toplih vrelcev. Izoli so ji rekli fabrica dei bagni oz. fabrica dei Francesi.

SKOZI ČAS

Tovarna ribjih konzerv De Langlade

Tovarna De Langlade je v Kopru (Bošadragi) delovala od leta 1925 do 1959. Lastnik tovarne je bil Attilio De Langlade iz Genove. Kot nam je povedala Majda Santin, je bil njen oče, Mario – Walter Santin, leta 1953 imenovan za direktorja.

INTERVJU

Jure Lesar: »Vedno sem si želel ustvarjati takšno glasbo, kot jo ustvarjam zdaj«

Tokrat se Jure predstavlja z novim projektom in albumom z naslovom Zemljin sin, ki bo izšel jeseni 2018, zunaj pa je singel Mestno kolo.

ZDRAVJE

ORTOIMPLANT: Nasmeh je vedno v modi

Ko se iskreno in od srca nasmehnemo, se v telesu sproščajo endorfini, hormoni sreče, ki zmanjšujejo stres in imajo lastnosti naravnih analgetikov. Ker so zobje najpomembnejši del vašega nasmeha, je včasih za njegovo popolnost potreben kakšen zobozdravniški poseg.

NAVDIHOVALCI

Navdihovalci pod zvezdami – 2. del

»V filmu Zaljubljeni Shakespeare reče nesrečni Shakespeare, da je teater za sanjače.« Tako sva z Nevo Zajc,
predsednico Društva Primorski poletni festival, začeli uvodno besedilo v programski knjižici 22. PPF pred tremi
leti …

AKTUALNO

Sodobni koncept ravnanja z odpadki

V Marjetici Koper poleg ostalih rednih aktivnosti in dejavnosti v zadnjem obdobju posvečamo še prav posebno pozornost spodbujanju in promoviranju sodobnega koncepta ravnanja z odpadki – zmanjševanje količine odpadkov oz. preprečitev nastajanja odpadkov na izvoru.

NE PREZRITE

Bogdan Sojič: »Kanela je hitro postala rock’n’roll tempelj sredi Portoroža«

Spomin na Kanelo še vedno živi. Po dveh in pol letih bo za nekaj minut zaživela na odru letošnjega festivala Melodij morja in sonca. Na njem se bo namreč predstavil tudi Bogdan Sojič s pesmijo Kanela.

NE PREZRITE

Marko Matičetov: »Pesmi so vedno korak k sebi«

Za zveste, pa tudi vse tiste bralce, ki še niso imeli sreče, da bi odkrili njegovo poezijo, je pravkar izšla nova pesniška zbirka z naslovom Na tleh je nastalo morje. O njej, poeziji, kulturi in življenju nam je zaupal svoja razmišljanja.

NE PREZRITE

Uspešno opravili izpit

Izpit za rumeni pas sta uspešno opravila Enei Blažič in Patrik Zubin, medtem ko so si belo-rumeni pas prislužili Tomas Kranjc, Filip Petrovič, Gal Ljubičič, Jalen Oset, Bor Vatovec, Kaja Blažič, David in Zala Likar ter Teo de Tommasi Novak.

NE PREZRITE

Zakaj ste mi vzeli prostor?

“Invalidska parkirišča pustite prosta za invalide, ne ovirajte invalidov. Ne zasedajte neupravičeno invalidskih parkirišč, pa čeprav le za trenutek. Pokažite, da ste osveščeni,” poziva Pirančanka Tatjana Voj, ki ugotavlja, da „kultura parkiranja“ zelo peša.

NE PREZRITE

Instant receptura

Ljudje se trudimo razumeti človeka že stoletja, kaj stoletja – tisočletja! Lotevamo se ga z različnih zornih kotov, včasih teološko, filozofsko, anatomsko, psihološko, sociološko in zadnje čase vedno bolj natančno, nevrološko. Kljub vsemu trudu imam občutek, da ga ne razumemo nič bolje kot na začetku.

eIzdaja – junij 2018

2. 7. / KOMORNI KONCERTI

Piranski glasbeni večeri praznujejo 40 let

V štiridesetih letih je na Piranskih glasbenih večerih nastopilo preko 230 solistov in ansamblov iz Slovenije in tujine. Koncerti Piranskih glasbenih večerov umeščajo Piran v središče unikatnega vrhunskega komornega muziciranja v slovenski Istri in širše.

30. 6. / 25. PPF

Zadnja tretjina festivalskih zvezd na Primorskem poletnem festivalu

V njem prižigajo še zadnje zvezde na festivalskem nebu, med njimi v torek, 3. julija, prav posebno gostovanje Novosadskega gledališča z uprizoritvijo Kiševe Grobnice za Borisa Davidoviča.

29. 6. / PIRAN – PIRANO

Fulvia Zudič je na ogled postavila “svoj” Piran – Pirano

V Galeriji Herman Pečariča v Piranu je že en teden na ogled razstava del piranske slikarke Fulvie Zudič z naslovom Piran – Pirano, s katero se je na svojstven način poklonila vsem, ki so v preteklosti oblikovali njegovo zelo posebno in bogato dediščino.

29. 6. / KINO POD ZVEZDAMI

Filmsko poletje v Piranu bo odprl film Roka Bička Družina

Kino pod zvezdami Piran se bo začel v sredo, 4. julija, ob 21. uri, prvi večer pa je že tradicionalno posvečen domačemu, slovenskemu filmu. Tokrat bo filmsko poletje v Piranu odprl celovečerni dokumentarec režiserja Roka Bička Družina.

29. 6. / EX-TEMPORE SEČOVLJE

V Sečovljah bo prihodnjo soboto potekal že 19. ex-tempore

V Sečovljah bo v soboto, 7. julija, potekal že 19. mednarodni slikarski ex-tempore. Udeleženci si bodo za svoja dela lahko izbrali štiri teme.

28. 6. /BRALNI VRVEŽ

Branje do neskončnosti in nazaj

Od oktobra do konca maja so učenci piranske osnovne šole z italijanskim učnim jezikom brali do neskončnosti in nazaj in ob tem brezmejno uživali in ustvarjali.

28. 6. / NOVA UREDITEV

Cankarjev drevored bo bogatejši za kolesarska pasova

Dela na Cankarjevem drevoredu v Izoli bodo zaključena v sredini prihodnjega tedna. S ciljem zagotavljanja varnosti pešcev in kolesarjev bo na odseku ceste urejen obojestranski kolesarski pas.

27. 6. / 25. PPF

Zvonik in palače Titovega trga postale plesni oder

Primorski poletni festival je svojo 25. obletnico včeraj praznoval v Kopru s predstavo italijanske skupine Il posto Danza Verticale, ki si je za oder omislila kar zvonik in palače Titovega trga.

27. 6. / PODJETNA PRIMORSKA

Znani so prvi finalisti Podjetne Primorske 2018

Po predstavitvah podjetniških idej vseh prijavljenih v kategorijah Start-up Optimist in Start-up Academic Rektorjeva nagrada Univerze na Primorskem je sedemčlanska komisija izbrala deset finalistov, ki se bodo 22. novembra potegovali za zmago v posamezni kategoriji.

26. 6. / POSLIKAVA PODHODA

Kreativna sprememba vizualne podobe Kopra

Jutri, 27. junija 2018, med 10. in 20. uro bo v Kopru potekal mladinski projekt Poslikava podhoda: Zgodovina Kopra v barvah, s katerim želijo na zavodu Primorsko svetovalno središče mladim omogočiti, da na kreativen način prispevajo k spremembi vizualne podobe mesta.

26. 6. / FESTIVAL SANJE

Sanje v liričnem okolju briških vasic

Prihajajoči konec tedna, od petka, 29. junija, do nedelje, 1. julija, bo v Medani potekal že 17. festival Sanje. V sklopu Pravljične vasi se bo v soboto, 30. junija, v Šmartnem odvijal pravljični festival za otroke. Kot so pojasnili organizatorji, se rdeča nit letošnjega festivala naslanja na pesnitev Antoina Cassarja Potni list, ki v času festivala izide v slovenskem, španskem, angleškem in hrvaškem prevodu v enem.

25. 6. / DEBELI RTIČ

Zelena luč za ustanovitev Krajinkega parka Debeli rtič

Ankarančani so tako uresničili svoja več desetletij dolga prizadevanja za ohranitev naravnih vrednot svojega kraja, ki imajo izjemen pomen za slovensko obalo in morje.

22. 6. / NOVI PRIVEZI

Občanom Izole je na voljo več kot sto novih komunalnih privezov

V Izoli so med plovbo po pristanišču predstavili najnovejšo investicijo. Gre za postavitev treh novih podaljškov plavajočih pomolov, s katero so za občane Izole zagotovili 104 nove komunalne priveze.

21. 6. / SPUST PRINCESKE

Letos se bo z zvonika cerkve sv. Jurija spustila princeska Urška Kveder

Z zaključkom izbora piranske princeske se je uspešno končalo prvo dejanje podviga, ko se pogumno dekle spusti z zvonika cerkve sv. Jurija na Tartinijev trg.

21. 6. / VEČERI V JAMI

Zborovsko petje v edini podzemni cerkvici na Slovenskem

V sklopu jubilejnega, 25. Primorskega poletnega festivala se je v ponedeljek, 18. 6. 2018, v Sveti jami na Socerbu odvila revija pevskih zborov.

20. 6. / POLETNI FESTIVAL

Drugi teden PPF nadaljuje z vrhunskimi dogodki

Za uvod v drugi teden jubilejnega, 25. Primorskega poletnega festivala je danes poskrbela festivalska premiera Kraljica mati, ki jo je Manlio Santanelli napisal v letu 1984, leto kasneje pa zanjo prejel nagrado Premio IDI.

20. 6. / PRAZNIK GLASBE

Piran se pridružuje svetovni iniciativi “Fête de la Musique”

V portoroškem Združenju Muzofil se letos pridružujejo svetovni iniciativi ‘Fête de la Musique’, ki vsako leto na poletni solsticij, 21. junija, na ulice in trge in druga prizorišča pripelje živo glasbo in muziciranje.

19. 6. / MUZIKAL BRILJANTINA

Le še dva tedna do prihoda muzikala Briljantina na obalo

Premiera muzikala, ki jo pripravlja podjetje Prospot v sodelovanju s Festivalom Ljubljana, bo 22. junija v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, 6. julija pa prihaja Briljantina v Portorož!

19. 6. / 10 LET EMUNI

Obeležitev 10. obletnice delovanja Evro-sredozemske univerze

Na slovesnosti ob praznovanju 10. obletnice delovanja podelili nagrade zaslužnim posameznikom. Posebno priznanje bo prejel dr. Marko Pavliha, na čigar pobudo je bila univerza ustanovljena.

18. 6. / FESTIVALSKA PREMIERA

Prva slovenska uprizoritev igre Kraljica mati

20. junija 2018 bo na odru Gledališča Koper zaživela prva slovenska uprizoritev igre Kraljica mati, ki so jo koprski gledališčniki pripravili v koprodukciji z MG Ptuj.

18. 6. / ZBOROVSKI KONCERT

Pesmi v objemu pomladi

Koncert MePZ Sveta Lucija z naslovom V objemu pomladi se je odvil 9. junija 2018 v prekrasnem ambientu križnega hodnika Minoritskega samostana v Piranu. Prijeten pevski večer je zaokrožil nastop Portoroškega zbora, ki je kot gost večera zapel pod vodstvom Saša Prinčiča.

15. 6. / POLETNA ŠOLA

V Portorožu se bodo zbrali mednarodni strokovnjaki s področja biofarmacije

BIA Separations med 16. in 19. junijem 2018 organizira 8. poletno šolo in simpozij MSS (Monolith Summer School & Symposium).

14. 6. / FESTIVAL TANZI

Pirano e Parma unite nella musica / Piran in Parmo združila glasba

Il coro “Giuseppe Tartini” della nostra Comunità ha partecipato all’XI edizione del Festival di Cori Adolfo Tanzi. / Mešani pevski zbor Giuseppe Tartini Skupnosti Italijanov iz Pirana je sodeloval na 11. Festivalu Tanzi.

14. 6. / NOČ KNJIGARN

Noč za druženje s knjigami

Jutri, 15. junija 2018, praznujemo Noč knjigarn, ko lahko obiščete pozno v noč odprte knjigarne, uživate v pestrem kulturnem programu in izkoristite posebno prodajno ponudbo: ob nakupu vsake knjige prejmete še eno v dar.

13. 6. / ODRPTA KUHNA

Sladek in svež potop v poletje z Odprto kuhno

Kulinarična tržnica Odprta kuhna bo še zadnjič pred poletjem popestrila gurmansko in družabno dogajanje v Kopru in Novi Gorici. Ob morju bo gostovala v soboto, 16. junija, v mestu vrtnic pa v sredo, 20. junija. Na obe lokaciji bo s seboj pripeljala kup dobrot, ki bodo posladkale in osvežile zadnje dni pred poletnim oddihom.

9. 6. / 25. PPF

Primorski poletni festival bo jubilej praznoval v vseh štirih obalnih občinah

Pred vrati je letošnji, že 25. Primorski poletni festival, s katerim bo od 14. junija do 8. julija živela vsa slovenska obala in delček italijanske v Miljah.

7. 6. / NAJ PROSTOVOLJEC

Prostovoljstvo je v dednem zapisu naše družbe in nas samih

Na začetku tedna so v okviru zaključne prireditve natečaja Prostovoljec leta, ki je potekal na Brdu, podelili priznanja izbranim prostovoljcem in prostovoljskim projektom.

7. 6. / ZAKAJ TO POČNE?

Koliko uničenih življenj je potrebnih za spremembe v družbi?

Lundy Bancroft je v svojem zadnjem delu zbral vse izkušnje svojega dvajsetletnega dela z nasilneži in napisal nekakšno knjigo napotkov za ravnanje z njimi. Zakaj to počne? je temeljna knjiga na tem področju.

6. 6. / USTAVI SE!

Soočimo se s strahovi in jih premagajmo

Nosilna tema letošnje akcije je premagovanje strahov, s ciljem spodbuditi ljudi, da spregovorijo o tem, kaj jih moti ali boli, se s strahovi soočijo in jih premagajo. Na simbolni ravni bodo snovalci akcije Ustavi se! osvetljevali Slovenijo.

5. 6. / 14. KINO OTOK

Živo srečanje ustvarjalcev in obiskovalcev ob filmski umetnosti

Jutri se bo v Izoli začel mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, ki bo vse do 10. junija že štirinajstič navduševal vse filmoljube s filmi, pogovori z avtorji, filmskimi večeri pod zvezdnim nebom in glasbenimi nočmi.

5. 6. / POČITNIŠKO VARSTVO

Počitniški program v piranskem in lucijskem EPI centru

Iz Mladinskega EPI centra Piran (nekdanji Obrambni dom) sporočajo, da bodo od 26. junija do 13. julija ter od 6. do 31. avgusta 2018 organizirali počitniško varstvo za otroke od 1. do 5. razreda OŠ.

4. 6. / VOLITVE IN POLETJE

Mefova analiza volilne udeležbe in vabilo k špini

Očitno med nami živijo nevidni ljudje, ki obstajajo, a jih nihče ne pozna, čeprav so vpisani v volilne imenike. Ti nevidni ljudje nam kvarijo statistiko. Če lahko verjamem mojim sogovornikom, je bila udeležba nas vidnih 100-odstotna, tisti nevidni pa so ostali doma ali pa so se sončili na piranski punti.

2. 6. / HAPPY 90’S

Za en večer v devetdeseta s časovnim strojem Radia Capris

Titov trg v Kopru se je včeraj vrnil v čase, ko še nismo poznali interneta, ko so med Koprom in Piranom še vozile »harmonike« in ko so nam v majhnih živilskih prodajalnicah ob plačilu ostanek – namesto v drobižu – pogosto vrnili v obliki žvečilke Bazooka.

31. 5. / ZABAVA S KNJIGAMI

Otroški knjižni festival – v poletje s knjigo pod roko

Na celodnevni zabavi s knjigami se bodo zrvstile predstave, branje poezije, srečevanja z avtorji in koncert Nece Falk. Založniki bodo pod mogočnimi drevesi cel dan po ugodnih cenah ponujali knjige.

31. 5. / JUNIJSKI DOGODKI

Pred vrati so poletno obarvane prireditve

V slovenski Istri se pričenjajo poletno obarvanje prireditve in festivali. V Piranu bodo v mesec junij vstopili s Pandolom na Mediteranu, Izola bo gostila 14. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, v Kopru pa bodo junij popestrili številni koncerti.

30. 5. / ZAČETEK DEL

Poleg garažne hiše Arze še 21 novih parkirnih mest

Začela so se dela na peščenem parkirišču poleg garažne hiše na Arzah v Piranu. Po zaključku del bo na voljo dodatnih 21 parkirnih mest. Dela bodo zaključena do konca junija.

30. 5. / MESEČNI PROGRAM

Sezono Gledališča Koper bo sklenil Primorski poletni festival

V Gledališču Koper so pripravili še zadnji mesečni program za letošnjo sezono, ki se bo sklenila 8. julija z zaključkom Primorskega poletnega festivala. Prav tako koprski gledališki delavci sporočajo, da se v ponedeljek, 4. junija, začenja predvpis abonmajev za gledališko sezono 2018/2019.

29. 5. / TRAJNOSTNI TURIZEM

Na Zelenem dnevu slovenskega turizma podelili »zelena« priznanja

Koprska občina je prejela srebrni znak Slovenia Green Destination, Hiške slovenske Istre pa Slovenia Green Accomodation.

29. 5. / NOVA KNJIGA

O nastanku vasi Stomaž

Ob izidu prve knjige o vasi Stomaž bo njen avtor, profesor zgodovine Tino Mamić, predstavil svoje dolgoletno raziskovanje rodov pod Čavnom. Predstavitev knjige bo v petek, 1. junija 2018, ob 20. uri v stomaški stari šoli.

28. 5. / 38. MMS

Predstavitev novosti letošnjega MMS in vrstnega reda nastopajočih

V Avditoriju Portorož so danes predstavili letošnji 38. festival Melodije morja in sonca, žreb pa je določil vrstni red nastopov 14 izvajalcev.

28. 5. / FESTIVAL VRTNIC

Preplet vrtnic in roséjev na festivalu v Portorožu

S festivalom so se 26. in 27. maja poklonili vrtnici Portorož in slovenskim vinom rosé. Ti po besedah TZ Portorož doživljajo v zadnjih letih pravi razcvet, saj se vedno več odličnih vinarjev odloča za pridelavo teh mirnih in penečih vrst vina.

24. 5. / ZAPORE V IZOLI

Zapore zaradi izvajanja del na občinskih cestah

Zaradi izvedbe zaključnih del asfaltiranja ceste v sklopu rekonstrukcije Prešernove ceste in asfaltiranja kolesarske steze je v času od 29. maja do vključno 2. junija predvidena polovična in popolna zapora posameznih delov Prešernove ceste.

23. 5. / ZAČASNO BIVALIŠČE NA GRAD 25

Zgodbe zapornic: glas žensk, odrinjenih na rob družbe

Na večeru v Središču Rotunda sta o nastanku zbornika spregovorili sociologinja dr. Jasna Podreka in Darja Tadič, pogovor pa je vodila Jedrt Jež Furlan z Založbe Goga.

22. 5. / UPRIZORITVENI DOGODEK

Prikaz napada na Jugoslavijo leta 1941

Kulturno-zgodovinsko društvo Triglav vabi na zgodovinsko uprizoritveni dogodek, s prikazom napada italijanskih in nemških sil na Kraljevino Jugoslavijo leta 1941.

iz tiskane izdaje – maj 2018

arhiv

INTERVJU

»Če želimo biti cenjeni, moramo biti ponosni nase«

Prof. dr. Mara Cotič je od leta 2009 dekanja Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. V osnovi je profesorica za didaktiko matematike in elementarno matematiko in edina redna profesorica s tega področja v Sloveniji.

INTERVJU

»Borila se bom proti razdeljeni in razslojeni Sloveniji!«

Meira Hot je univerzitetna diplomirana pravnica in magistrica znanosti s področja mednarodnega prava. V politiko je vstopila leta 2010, ko je bila v Občinski svet Občine Piran izvoljena na listi Socialnih demokratov.

AKTUALNO

Hrvaščina za otroke

Hrvaški kulturni klub Istra iz Pirana je v svojih prostorih v Luciji odprl šolo hrvaškega jezika in kulture za osnovnošolce. Učiteljica prihaja iz Hrvaške in otrokom v besedi, sliki in pesmi predstavlja hrvaško kulturo in tradicijo.

AKTUALNO

Tino Mamić: »Manj države«

Zgodovinar in novinar je kot predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) opozarjal na cenzuro v slovenskih medijih.

KULTURA

Četrt stoletja Primorskega poletnega festivala

Letos mineva 25 let od začetkov Primorskega poletnega festivala.

SKOZI ČAS

Piran je bil trikrat tarča zračnih napadov

Piran je med drugo svetovno vojno doživel tri letalske napade. Drugi napad je bil v nedeljo, 25. junija 1944, cilj napada je najverjetneje bilo mitralješko gnezdo, postavljeno na teraso takrat civilne stavbe (danes je tam novi del Hotela Piran).

AKTUALNO

Kaj pa, če bi letos volili marsovce

Dolga leta smo volili znane ljudi. Pravzaprav skoraj ene in iste. O njih smo vedeli vse: kakšni so, kaj zmorejo in kaj imajo. Zdaj nas kar naenkrat zanimajo neznane osebe in tako volimo tiste, o katerih vemo zelo malo ali nič.

AKTUALNO

Najemite poslovni prostor v mestu z nazivom najlepše urejenega turističnega kraja

Prostori so takoj razpoložljivi, oddajajo pa se v najem za obdobje 1 leta (od sklenitve pogodbe), z možnostjo podaljšanja do 5 let. Trenutno je na razpolago le še 8 poslovnih prostorov. Prijave za najem razpoložljivih prostorov zbirajo do vključno 4. 6. 2018.

AKTUALNO

Mark Jaklič: »Ekologija je ključna za razvoj«

Z družino živi v bloku, v resnici pa je z zemljo in kmetijstvom bolj povezan kot velika večina državljanov. Prepričan je, da se Slovenija lahko razvije s pomočjo uveljavitve ekologije, kar dokazuje s konkretnimi primeri.

INTERVJU

»Slepim se, da sem Cankarju dal odrešitev«

Boštjana Gorenca – Pižamo poznamo vsaj kot igralca, komika, podcasterja in raperja, v književnih krogih pa je poznan predvsem kot prevajalec otroške in fantazijske literature.

AKTUALNO

Združeni za dober namen: ohranimo leščurja … ohranimo morje … ohranimo človeka!

V akciji presajanja leščurjev je letos prostovoljno sodelovalo 24 potapljačev iz obalnih potapljaških društev.

SKOZI ČAS

Stečajni postopek Slavnika trajal dvajset let

Zametki avtobusnih prevozov na slovenski obali segajo v leto 1946, ko je nastalo Avtopodjetje Koper, ki je v svojem voznem parku imelo le deset kamionov, a je že leto kasneje poleg novega imena »Avtopodjetje Adria« dobilo prvi avtobus – Fiat 626. Na začetku leta 2013 se je po dvajsetih letih zaključil stečajni postopek Slavnika.

SKOZI ČAS

Špina v vsaki tretji ulici

Izolani se spomnimo, da smo imeli na vsake tri ulice eno »špino«, kjer je bila voda zastonj in dobra za piti. Naredil jih je »Aquedotto del Risano« pod fašizmom. Največja je bila na izolski tržnici. Na njej je bil napis in datum postavitve.

NE PREZRITE

Zdravstvo, stroški in anekdota o Maersku

Pri nas v zdravstvu ima sedaj domovinsko pravico tako imenovani stroškovni model. Kaj to pomeni? Več stroškov pri dejavnosti, toliko bolje.

ZDRAVJE

Po operaciji se je gospe Aniti povrnil vid in z njim kvaliteta življenja

V Medicinskem centru Portorož so uspešno operirali gospo Anito Kopač iz Novigrada, ki je imela zapleteno obliko sive mrene in stanja po poškodbi. Gospa Anita je zelo zadovoljna, da ji ni treba več imeti težkih in dragih očal, kar ji omogoča, da lahko spet opravlja vse aktivnosti, ki jih je opravljala nekdaj.

NAVDIHOVALCI

Navdihovalci pod zvezdami

Otroci, ki so svoje otroštvo preživljali med morskim prodom pod skalami in »portoni« starih obmorskih palač, se niso čudili gostom, ki so naselili njihova igrišča v vročih poletnih nočeh.

NE PREZRITE

Sanje o lastni hiši

Ivana Djilas nagovarja, naj ne ponovimo njenih napak in naj sanje o lastni hiši, ki jo lahko dosežemo le z zadolženostjo za celo življenje, opustimo. Vprašanje lastne hiše ne bi smelo biti vprašanje dileme med astronomskimi najemninami in zadolženostjo do konca življenja.

NE PREZRITE

Najbolj zdrava trgovina v Kopru, na Ljubljanski 3

Če želimo živeti zdravo in biti zdravi, ni bližnjic – treba je jesti in živeti zdravo. Kalček, prvi in vodilni slovenski ponudnik ekoloških živil, se odslej nahaja tudi na Obali, saj je odprl trgovino v Kopru, na Ljubljanski cesti 3.

NE PREZRITE

Otroci manjšega boga

Enakopravnosti v Sloveniji ni. Imamo prefinjen kastni sistem, ki včasih izloča samo ženske, pogosto pa tudi vse ljudi, katerih različnost moti večinsko populacijo, veselo zasanjano v svojo pravičnost. Težko mi gredo te besede s prstov, vendar ne vidim obeta, da bi dosegli iskreno enakopravnost za časa mojega življenja.

DOBRODELNOST

UP-ornik: “Vsak dan lahko naredimo nekaj, da nekomu olajšamo stisko in ga osrečimo”

Preteklost bi nas morala naučiti. A je le strah dobil drugo ime. Žica pa je ostala. Žica, za katero smo obljubili, da je nikoli več ne sme biti. Da nikoli več ne sme ločiti človeka od sočloveka.

NEPREMIČNINE

Kako določiti primerno izhodiščno prodajno ceno in prodati nepremičnino?

Vse prepogosto se prodajne cene določajo in postavljajo precej višje od realne in trgu primerne izhodiščne prodajne cene.

FILMSKA RECENZIJA

Deadpool 2

In prišel je! Že drugič! To je najverjetneje izpadlo zelo napačno in precej drugače, kot je bilo mišljeno. A ravno tak nastavek je eden izmed stebrov (!) (uspeha) težko pričakovanega nadaljevanja v zadnjem času najbolj priljubljenega (stripovskega) anti-junaka z imenom Deadpool.

NE PREZRITE

Že več kot 20 let skrbimo za sluh Primorcev

Podjetje Slušni aparati Widex ima tako v Sloveniji kot na obali najdaljšo tradicijo in največ izkušenj pri oskrbi slušnih aparatov. Izobraženi in izkušeni slušni akustiki vam z veseljem pomagajo na poti k izboljšanju kakovosti vašega življenja.

eIzdaja – maj 2018

24. 5. / ZAPORE V IZOLI

Zapore zaradi izvajanja del na občinskih cestah

Zaradi izvedbe zaključnih del asfaltiranja ceste v sklopu rekonstrukcije Prešernove ceste in asfaltiranja kolesarske steze je v času od 29. maja do vključno 2. junija predvidena polovična in popolna zapora posameznih delov Prešernove ceste.

23. 5. / ZAČASNO BIVALIŠČE NA GRAD 25

Zgodbe zapornic: glas žensk, odrinjenih na rob družbe

Na večeru v Središču Rotunda sta o nastanku zbornika, svojih izkušnjah, spoznanjih in pomislekih spregovorili sociologinja dr. Jasna Podreka in Darja Tadič, pogovor pa je vodila Jedrt Jež Furlan z Založbe Goga.

22. 5. / UPRIZORITVENI DOGODEK

Prikaz napada na Jugoslavijo leta 1941

Kulturno-zgodovinsko društvo Triglav vabi, da se jim pridružite na zgodovinskem uprizoritvenem dogodku, na katerem bodo prikazali napad italijanskih in nemških sil na Kraljevino Jugoslavijo leta 1941.

21. 5. / JUDO KLUB KOPER

Judoisti iz Lucije uspešno opravili izpit za višjo stopnjo pasu

Izpit za rumeni pas sta uspešno opravila Enei Blažič in Patrik Zubin, medtem ko so si belo-rumeni pas prislužili Tomas Kranjc, Filip Petrovič, Gal Ljubičič, Jalen Oset, Bor Vatovec, Kaja Blažič, David in Zala Likar ter Teo de Tommasi Novak.

21. 5. / NATEČAJ ZA INOVACIJE

Biorazgradljivi lonček pometel s svetovno konkurenco

Najboljšo idejo sta predstavili študentki Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Nika Tomažič in Monika Kršić.

16. 5. / SPUST PRINCESKE

Išče se pogumna princeska, ki se bo spustila s piranskega zvonika

Društvo ŠKID bo letos ponovno organiziralo Spust princeske z zvonika, pred tem pa je na vrsti izbor dekleta ali ženske, ki bo zbrala dovolj poguma za ta nevsakdanji podvig.

15. 5. / TEDENSKI PROGRAM

V Medgeneracijskem centru Izola že pridno telovadijo, se učijo in zabavajo

Obiščete jih lahko vsak dan in z njihovega programa izberete tisto, kar vam bo polepšalo dan. Medgeneracijski center se nahaja na naslovu Livade 7A v Izoli.

15. 5. / TEDEN DRUŽINE

Igre, kviz in prost vstop v muzejske zbirke

V Pokrajinskem muzeju Koper so ob mednarodnem tednu družin pripravili brezplačne dejavnosti, ki jih lahko starši, stari starši in otroci vseh starosti izkoristijo za medsebojno druženje. Potekale bodo od danes, 15. maja, do torka, 22. maja.

14. 5. / 19. FORUM TOMIZZA

Na letošnjem Forumu Tomizza o azilu

Od srede do petka bo v Trstu, Kopru in Umagu potekalo mednarodno obmejno srečanje Forum Tomizza. Rdeča nit devetnajstega srečanja je azil.

14. 5. / TRADICIONALNA PRIREDITEV

Koper na dlani znova razkril pestrost naših krajev

Minulo soboto se je v Kopru odvila tradicionalna prireditev ob občinskem prazniku Mestne občine Koper – Koper na dlani. Raznolika predstavitev na stojnicah in bogat spremljevalni program sta znova razkrila bogastvo destinacije Koper.

12. 5. / ODPRTJE CENTRA

Za več medgeneracijskega sodelovanja

V Izoli je včeraj odprl vrata nov Medgeneracijski center Izola. Center se nahaja v Livadah, pri novih oskrbovanih stanovanjih, njegovo vodenje pa je Občina Izola zaupala izolskemu Domu upokojencev.

11. 5. / ZBIRKA TELEFONOV

Spomin na telekomunikacijskega velikana Iskra

Kot so sporočili iz Pokrajinskega muzeja Koper, je v Muzejski galeriji na Kidričevi 23a v Kopru na ogled osebna zbirka nekdanjega »Iskraša« Zvoneta Preseka. Zbirka telefonov Iskra je na ogled do 28. maja.

10. 5. / JURE & ZORAN

V koprskem CMK-ju sporočajo: »Kantavtorji, ven!«

V Centru mladih Koper bo jutri, 11. maja 2018, premierni terasni nastop tega leta. Sezono nastopov na svežem zraku bodo odprli trije izjemni glasbeniki. Začetek ob 19.00.

10. 5. / SELITEV LEŠČURJEV

Ob dnevu biotske raznovrstnosti bodo selili leščurje

Kot so sporočili iz Okolja Piran, bodo v soboto, 12. maja 2018, na Centralni plaži Portorož organizirali že četrto presajanje leščurjev. Potapljači jih bodo prestavili izven območja kopalnih voda.

9. 5. / NOVA PUBLIKACIJA

Bitlesi v Piranu

V založbi Mediteranum Piran konec leta izide publikacija Beatlesi v Piranu, avtorja S. Simič – Simeta, ki govori ravno o začetkih rocka (tudi jazza in na kratko drugih zvrsti) v tem izjemnem mestu in občini. S piranskim rockom se bomo družili najmanj tri desetletja.

9. 5. / BOGASTVO KOPRA

Sobota v znamenju tradicionalne prireditve Koper na dlani

Zaznamovali jo bodo bogata predstavitev destinacije Koper na stojnicah, Kulturni maraton in Istrske igre, pa tudi zapore prometa.

9. 5. / NOVI CENTER

V Izoli bo zaživel medgeneracijski center

V Livadah pri novih oskrbovanih stanovanjih v lasti Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja bo svoja vrata odprl Medgeneracijski center Izola.

9. 5. / GLASBENI FESTIVAL

Izbrane skladbe za letošnji festival MMS

Strokovna komisija izbrala štirinajst skladb, ki se bodo predstavile na letošnjem 38. festivalu Melodije morja in sonca. Festivalni večer bo potekal 14. julija v portoroškem amfiteatru.

8. 5. / KULTURNA DEDIŠČINA

Plemiška družina Grisoni je močno vplivala na razvoj Kopra

V Kopru bo 10. in 11. maja potekal osrednji medinstitucionalni dogodek Mestne občine Koper ob Evropskem letu kulturne dediščine 2018 z naslovom Plemiška družina Grisoni.

7. 5. / ZDRAVI MAJ

Naj bo tudi letošnji maj aktiven in zdrav

Tako pravijo v Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP), ki projekt Zdravi maj organizirajo že štirinajsto leto. Mesec zdravja se je začel danes z zdravim zajtrkom, ki so ga mimoidočim delili pred fakultetami primorske univerze, trajal pa bo vse do 31. maja v Kopru, Izoli in Portorožu.

6. 5. / FOTOGRAFSKA RAZSTAVA

Skrivnostni svet v vodnih kapljicah

Od petka, 4. maja, je v Mestni knjižnici Piran na ogled razstava Andreje P. Jezernik Svetovi v kapljicah. Vse do konca meseca se bodo koraki mimoidočih na Župančičevi ulici najbrž upočasnili, če ne že ustavili, ko bodo njihov pogled pritegnile skrivnostne kroglice vode, ki jih je Andreja ujela s svojim fotoaparatom.

3. 5. / VOLILNA PRAVILA

Pravila za izrabo prostora med volilno kampanjo

Pravila za izrabo prostora v časopisu Primorski odmevi ter na spletnem portalu www.primorski-odmevi.si med volilno kampanjo na predčasnih parlamentarnih volitvah 2018.

3. 5. / SVOBODA TISKA

DNS: Ni več daleč dan, ko se bomo morali za svobodo medijev odločneje boriti

“Če pade svoboda medijev, pade tudi demokracija. Če pade demokracija, je naslednja na vrsti – svoboda.”

30. 4. / HRUP V IZOLI

Nočni mir v turističnih mestih naj se začne ob polnoči

Ponedeljek, 23. april 2018. Izolski gostinci pri županu Igorju Kolencu. Odzvali so se na vabilo, za katerega se je slednji odločil, potem ko je po spletu zaokrožila peticija s prošnjo za podporo organizatorjem prireditev.

28. 4. / PRAZNIK DELA

Delu vrniti čast ter mu določiti ceno

Obalna sindikalna organizacija KS-90 bo v počastitev mednarodnega praznika dela tudi letos organizirala prireditev, ki bo potekala v ponedeljek, 30. aprila. V poslanici so se dotaknili dosežkov delavskega boja proti kapitalu v preteklosti, ki bi danes nujno potrebovali ponovni razmislek o stanju delavstva.

28. 4. / PRIREDITVE

Maj v Istri v znamenju vina, olja in drugih dobrot

Majski dnevi v slovenski Istri bodo v znamenju številnih kulinaričnih prireditev, veliko pa bo tudi drugih dogodkov, ki bodo popestrili že tako živahen pomladni utrip ob morju.

26. 4. / TURISTIČNE VEZI

Srbski novinarji na obisku v slovenski Istri

Minuli teden so se na obali mudili turistični agenti in organizatorji potovanj iz Srbije, včeraj pa so naše kraje obiskali predstavniki srbskih medijev.

25. 4. / STRAY CAT HOSTEL

Na Bernardinu odprli nov mačji hostel

Na Bernardinu slavnostno predali v uporabo nov, prav poseben hostel, ki ponuja nočitev in zajtrk. Hostel ima štiri apartmaje, vsi so opremljeni z jogijem, v vsakem pa je mogoče uživati v dvoje. Hostel je eden redkih primerkov turističnega objekta v občini, ki je v domači lasti.

iz tiskane izdaje – april 2018

arhiv

INTERVJU

»V ustavi je zapisana pravica do zdravljenja«

Ortopedski kirurg Danijel Bešič Loredan je človek, ki ne more sedeti križem rok in zaprtih ust. Pravi, da v zdravstvu ni neznank, zato so rešitve relativno enostavne, samo želeti si jih moramo.

INTERVJU

»Bodo gostje pili konjak in kadili cigare ter gledali najlon vrečke?«

Danilo Daneu je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja vodil portoroške Hotele Palace in še danes si reče »dobri smo bili«.

INTERVJU

»Bremena obmejnega spora ne smejo nositi niti ribiči niti prebivalci«<

Evropski poslanec Ivo Vajgl je znan politični obraz. Po rodu je s Štajerske, rad zahaja v Istro, je član zavezništva Liberalcev in demokratov za Evropo.

INTERVJU

»Kot družba bi se lahko od otrok z avtizmom marsikaj naučili«

Pogovarjali smo se z mamo 16,5-letnega fanta z Aspergerjevim sindromom, ki se z avtizmom srečuje zadnjih 12 let.
Pravi, da je sinu želela ostati mama, hkrati pa je želela biti kompetenten starš.

INTERVJU

»Butasto je, da se večina medijev ukvarja z opozicijo, namesto z oblastjo.«

Bojan Požar je tekač na dolge proge. Dobesedno in v prenesenem pomenu. Letno namreč preteče več maratonov. V karieri pa vztraja kot raziskovalni novinar že več desetletij.

INTERVJU

»Zgodbo gradimo okrog pacienta«

Direktor Splošne bolnišnice Izola, magister Radivoj Nardin, je preprost človek. »Kaj pa imam jaz takega povedati?« nas je v skromnem tonu vprašal, ko smo ga prosili za intervju.

AKTUALNO

Osebna in poslovna rast

Ko se rodimo, smo nebogljeni, majhni in brez skrbi. Rastemo, se razvijamo in izobražujemo. Česa vse smo se naučili v otroštvu – katere lepe in dobre navade pridobili?

AKTUALNO

12. Pristaniški dan: LADJE

Brezplačni vodeni ogledi pristanišča z avtobusi, vlakcem, s turistično ladjico, kolesi ali v obliki pohoda bodo spet na voljo vsem obiskovalcem Pristaniškega dne v soboto, 19. maja od 9h do 17h.

AKTUALNO

O izbrisanih in o izključenih

Izbrisanim ni bilo lahko, pa vendar so bili, kljub izbrisu, živ del te skupnosti. Bili so prisotni, le papirjev, ki bi potrjevali njihovo prisotnost, niso imeli. Ko ostaneš brez internetne povezave, si izbrisan na kvadrat.

PRAVNI NASVETI

Še o dednopravnih pogodbah

V prejšnji številki Primorskih odmevov sem pisal o dednopravnih pogodbah ter o temeljnih razlikah med različnimi
tipi teh pogodb.

SKOZI ČAS

Center ribje predelovalne industrije v Jugoslaviji

Delo v obeh ribjih tovarnah v Izoli (Ampelea in Arrigoni) se ni ustavilo niti med drugo svetovno vojno, takoj po njej, ko je Izola pripadla Jugoslaviji, pa se je ta odločila za pomembne investicije, zaradi česar sta tovarni močno obnovili svojo proizvodnjo. Nedolgo po koncu vojne je imel Arrigoni skoraj vse dobavitelje iz Jugoslavije.

SKOZI ČAS

Proces izlivanja fekalij je bil strogo nadzorovan

Evo jo, to bo to, sem si rekel, ko sem našel razglednico z začetka dvajsetega stoletja. Odnesel sem jo do tete Jolande in ji rekel: »Končno imam dokaz o zlivanju fekalij v morje.« Teta me je poučila, da gospe na sliki le na grobo perejo perilo v morju, saj so za manj pomembna opravila uporabljali kar morsko vodo.

SKOZI ČAS

Na brolih so se včasih zbirali trgovci

Celotna površina trga je bila namenjena zbiranju vode, ki se je ob dežju po tlaku stekala v velik zbiralnik. S preprostim sistemom filtracije so si prebivalci tako priskrbeli večje količine pitne vode, ki jih je ob velikih sušah in v času vojn rešila pred žejo.

NAVDIHOVALCI

Draga sestra Jane!

Verjetno si že slišala za Alberta Einsteina, ki je človeštvo razveselil z relativnostno teorijo, ki pa je ženske ne bi nikoli dobro razumele, če nam ne bi ti, najduhovitejša, najbolj zabavna in bistroumna med nami, dala Darcyja.

NE PREZRITE

Mračna plat

Sedi mi nasproti. Roke mu počivajo na mizi tako, da mi kaže razbite členke. Ima samo 20 let in razjedata ga jeza in nemoč. Ko si ne more pomagati drugače, brez prestanka udarja v steno. Do krvi. Oče je pijanec in nasilnež, mati prestrašena in šibka. Saj bo, mu pravijo. Malo je potrebno tudi zdržati, saj veš. Ob takšnih pogovorih stiska pesti in ob prvi priložnosti udarja ob steno. Do krvi.

ZDRAVJE

Rdeče in suhe oči: Najpogostejši razlogi in zdravljenje

Rdeče oko je lahko posledica očesnega vnetja, krvavitve, povišanega pritiska v očesu, najpogostejši vzrok rdečih oči v današnjem času pa je sindrom suhega očesa.

ZDRAVJE

ORTOIMPLANT: Nasmeh je vedno v modi

Ko se smejimo, se počutimo bolje, postanemo privlačnejši, naš obraz pa zažari z nekim novim sijajem. Ker so zobje najpomembnejši del vašega nasmeha, je včasih za njegovo popolnost potreben kakšen zobozdravniški poseg.

NE PREZRITE

Vsakdo, ki zbere pogum in zapiše svojo zgodbo, s tem odpira možnost za boljši svet

Na začetku marca so na Inštitutu 8. marec začeli s kampanjo #Jaztudi, v okviru katere so vzpostavili spletno stran, namenjeno zbiranju zgodb žrtev spolnega nadlegovanja in nasilja.

KULTURA

Jasna Čebron: Vsak odziv na literaturo je pravilen, napačen je samo molk

Jasna Čebron, diplomirana slovenistka in italijanistka, je bila dolgo učiteljica slovenščine na Gimnaziji Koper in eno generacijo na Gimnaziji Piran.


FILMSKA RECENZIJA

Paul Kersey se maščuje

Nekateri (najbrž manjšina) se morda še spomnite literarno- filmskega lika/moža izpred 40 let, Paula Kerseya, ki je vzel stvari v svoje roke in pustošil po ulicah New Yorka, da bi opravil s kriminalom v mestu. Nekateri pa se boste s konceptom lika srečali sedaj, v filmski priredbi Želja po maščevanju, z Bruceom Willisom v glavni vlogi.

eIzdaja – april 2018

26. 4. / TURISTIČNE VEZI

Srbski novinarji na obisku v slovenski Istri

Minuli teden so se na obali mudili turistični agenti in organizatorji potovanj iz Srbije, včeraj pa so naše kraje obiskali predstavniki srbskih medijev.

26. 4. / USPEŠNA AKCIJA

V Piranu zbrali kar 31 ton azbestnih odpadkov

Akcija, ki so jo poimenovali Piran – občina brez azbesta, je bila več kot uspešna. V pičlih petih dneh so zbrali dobrih 31.000 kilogramov azbestnih odpadkov ter uporabnikom prihranili nekaj več kot 8000 evrov.

25. 4. / STRAY CAT HOSTEL

Na Bernardinu odprli nov mačji hostel

Na Bernardinu slavnostno predali v uporabo nov, prav poseben hostel, ki ponuja nočitev in zajtrk. Hostel ima štiri apartmaje, vsi so opremljeni z jogijem, v vsakem pa je mogoče uživati v dvoje. Hostel je eden redkih primerkov turističnega objekta v občini, ki je v domači lasti.

25. 4. / MALA BARKA

Nova lokacija Turistično-informacijskega centra Izola

V Izoli odprli nove prostore turistično-informacijskega centra. V sklopu projekta Mala barka so uredili poslovni prostor na Sončnem nabrežju. Turistični center bo tako veliko bolj dostopen obiskovalcem in domačinom.

24. 4. / NOVA PRIDOBITEV

Piran je dobil nove javne sanitarije

Javne sanitarije bodo občankam in občanom ter obiskovalkam in obiskovalcem v visoki turistični sezoni med 1. junijem in 30. septembrom na voljo vsak dan med 6. in 24. uro, od 1. oktobra do 31. maja pa vsak dan med 7. in 20. uro. Za uporabo bo treba odšteti 50 centov.

23. 4. / TRADICIONALNI PRAZNIK

Praznik sv. Jurija poveže vse, ki imajo radi Piran

Včerajšnja nedelja v Piranu je minila v znamenju obeležitve praznika sv. Jurija. Doslej je praznik potekal skupaj s solinarskim, letos pa se bo slednji obeležil konec avgusta.

19. 4. / ZA VEČ PRIREDITEV

Peticija za podporo organizatorjem prireditev v Izoli

Potem ko je Občina Izola po besedah organizatorjev prireditev sprejela sklep, da bo odslej podeljevala dovoljenja le za javne prireditve na občinskih površinah, so se izolski gostinci združili in pripravili peticijo za podporo organizatorjem prireditev v Izoli.

18. 4. / FILMSKA RECENZIJA

Projekt Titan

Zemlja ni več primerna za življenje. Na otoku sredi Atlantika se izvaja skriti eksperiment, ki naj bi prilagodil človeka za bivanje na novoizbranem planetu – Saturnovi luni Titan, ki naj bi bil še edini primeren planet za bivanje človeka. Izkaže pa se, da so osebki, vključeni v raziskavo, poskusni zajčki za še hujšo, nepričakovano namero – koloniziranja tega planeta.

17. 4. / ZA NARODOV BLAGOR

Ko individualni strah preraste v histerijo

Na oder Gledališča Koper prihaja šesta in hkrati zadnja premiera letošnje sezone. Drama Francesca Randazza Za blagor vseh ljudi govori o skupnosti, ki v strahu pred begunci organizira vaške straže. V njej nastopajo Rok Matek, Anja Drnovšek, Matevž Biber, Bine Matoh, Igor Štamulak, Jože Hrovat, Tjaša Hrovat in Lin Colja.

17. 4. / SKRITI ESCAPE ROOM

Čim prej izpraznimo sleherno “skrito sobo pobega”

UNICEF Slovenija je v sodelovanju z Združenjem proti spolnemu zlorabljanju začel s kampanjo, ki so jo poimenovali Skriti escape room. Z njo želijo ozaveščati ljudi o spolnih zlorabah otrok in predstaviti prvi korak k rešitvi. Po statističnih podatkih kar 62 % žrtev o zlorabi ne spregovori, zato je izjemnega pomena, da začnemo o problematiki govoriti.

17. 4. / PREVENTIVNA AKCIJA

Hitrost ubija – vozimo pametno

Prehitra vožnja je najpogostejši vzrok in dejavnik prometnih nesreč, zaradi katerega je na slovenskih cestah lani umrlo 46 oseb. Včeraj, 16. aprila, se je začela preventivna akcija Hitrost ubija – vozimo pametno. V prvem tednu akcije napovedujejo, da bodo poostreno nadzirali hitrost na cestah, višek naših aktivnosti pa bo v sredo, ko bodo izvedli maraton nadzora hitrosti, vozniki lahko na ta dan policijo pričakujejo na več kot 600 lokacijah.

16. 4. / BRALNA POBUDA

Primorci beremo 2018 – od izvira Soče do Sečoveljskih solin

Tudi letos bo potekala bralna pobuda Primorci beremo, vanjo pa so vključene vse primorske splošne knjižnice. Projekt se bo pričel 23. aprila.

16. 4. / ZAPORA PROMETA

Sezonska zapora prometa na piranski Punti

Od 21. aprila do 2. oktobra območje za zapornico pridobi status območja za pešce, promet pa je dovoljen le za vozila javnih služb, intervencije in dostavo v predpisanem času od 6. do 10. ure.

15. 4. / PRIROČNIK ZA MEDIJE

Društvo SOS pripravilo priročnik za poročanje o nasilju

Pri Društvu SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja so v sodelovanju z Društvom novinarjev Slovenije pripravili Priročnik za medije »Kako poročati o nasilju v družini in o nasilju nad ženskami«.

15. 4. / OBČINSKI PRAZNIK

Odprte so prijave za Koper na dlani in 2. Istrske igre

Tradicionalna prireditev ob občinskem prazniku Mestne občine Koper – Koper na dlani k sodelovanju vabi krajevne skupnosti, turistična in kot letošnjo novost tudi kulturna društva v občini.

15. 4. / VINSKI KLUB

Istrski rubini – samo za izbrance

Vinakoper vsako leto članom kluba predstavi novo vino iz kolekcije Istrskih rubinov, prav tako pa jih povabi na posebne, le njim namenjene degustacije. Tokratna se je odvijala v degustacijskem prostoru kleti.

13. 4. / ČASTIM 1/2 LITRA

Uspešna krvodajalska akcija študentov

Študentske krvodajalske akcije »Častim ½ litra!«, ki jo je v preteklih dneh pripravila skupina mladih prostovoljcev PreProstovoljni, ki deluje v okviru Študentske organizacije Univerze na Primorskem, se je udeležilo 103 študentov. Mladi krvodajalci so v treh dneh skupaj darovali nekaj več kot 43 litrov krvi.

12. 4. / TEDEN PEF KOPER

Raznovrstni dogodki Tedna Pedagoške fakultete v Kopru

Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem (UP PEF) ponovno odpira svoja vrata strokovni in lokalni javnosti. Od 14. do 25. aprila 2018 vabi na raznovrstne ter brezplačne dogodke, ki jih študenti in zaposleni nadgrajujejo več kot 15 let.

12. 4. / DNEVI HUMANISTIKE

Projekcija dokumentarca o Fulviju Tomizzi in Darku Bratini

Jutri, 13. aprila 2018, bodo v predavalnici Tramontana Fakultete za humanistične študije v Kopru predvajali dokumentarni film Meja in sobivanje: Fulvio Tomizza, Darko Bratina. Ogledu bo sledil pogovor z avtorji.

12. 4. / JAVNE PRIREDITVE

Občina Izola organizatorjem: Želimo si več prireditev

Odgovor so zaključili z besedami, da bo Občina naredila vse, da bo Izola še naprej občanom in obiskovalcem prijazno mesto s pestrim dogajanjem, ki v tako mesto sodi, in ne bo dovolila, da usodo mesta krojijo nezadovoljni posamezniki.

11. 4. / ŠTUDENTSKE POSTELJE

Predaja ključev Študentskega doma v koprskih Prisojah

Po podpisu pogodbe o prodaji stavbe v Prisojah je danes univerza prejela tudi ključe prostorov.

10. 4. / FESTIVAL ITN.

Itn. – festival angažiranega pisanja že drugič na Vodnikovi domačiji

Festivalsko dogajanje je razdeljeno na štiri festivalske dni. Vsak ima svojo temo: Ivan Cankar, Ženske pisave, Spreminjanje sveta in Poezija.

10. 4. / PODJETNA PRIMORSKA

Podjetna Primorska 2018: Za najbolj inovativne ideje 37.000 evrov

UIP že dvanajsto leto zapored objavlja natečaj za najboljšo podjetniško idejo “Podjetna Primorska 2018”. Najbolj inovativne ideje bodo konec novembra nagrajene s skupnim nagradnim skladom v vrednosti 37.000 eur.

10. 4. / ZBIRANJE AZBESTA

Akcija Piran – občina brez azbesta

Javno podjetje Okolje Piran pripravlja akcijo zbiranja nevarnih azbestnih odpadkov. Akcija bo potekala med 16. in 20. 4.

8. 4. / VSE NAJBOLJŠE, TARTINI

Razstava “vražjih” gramofonskih plošč

V Tartinijevi rojstni hiši v Piranu svečano odprli razstavo gramofonskih plošč z naslovom Il trillo del diavolo – Vražji trilček. Zbirka Emila Gašperšiča obsega več kot petdeset ovitkov LP plošč Vražjega trilčka različnih izvedb ter seveda različnih izvajalcev. Nekateri ovitki so že kar kultna umetniška dela.

7. 4. / PRISLUHNI, OBALA!

Okrogla miza o možnostih za zabavo ter pasteh prostega časa mladih

Zavod NewPrevent organizira okroglo mizo z naslovom »Prisluhni, Obala!«, na kateri bodo spregovorili o pasteh prostega časa mladih na Obali ter možnostih za zabavo.

7. 4. / DNEVI HUMANISTIKE

Teden za obisk Fakultete za humanistične študije

Od 9. do 13. aprila bodo potekali tradicionalni Dnevi humanistike, ki jih pripravlja koprska fakulteta za humanistiko. Tema letošnjih dnevov je Evropsko leto kulturne dediščine.

5. 4. / 9. DAN ZA SPREMEMBE

Dan za spremembe tokrat v znamenju povezovanja skupnosti

V soboto, 7. aprila, se bo odvil že 9. Dan za spremembe. Velika vseslovenska prostovoljska akcija v organizaciji Slovenske filantropije ponovno povezuje številne akterje po celi Sloveniji, letos še posebej z namenom povezovanja skupnosti.

5. 4. / 5. ISTRSKI MARATON

Ta konec tedna bodo Istro preplavili tekači

Istrska tekaška prireditev bo potekala to soboto in nedeljo, 7. in 8. aprila. Prijavljeni tekači se bodo pomerili v treh tekaških preizkušnjah: Luka Koper maraton v dolžini 42 kilometrov, OMV polmaraton v dolžini 21 kilometrov in rekreativni tek, dolg 8,5 kilometra.

5. 4. / POSVEČENO TARTINIJU

Odkrivanje sledi Giuseppeja Tartinija v Piranu

V okviru tradicionalnih prireditev, posvečenih Giuseppeju Tartiniju, bo Skupnost Italijanov Piran, ki nosi njegovo ime, predstavila projekt “tARTini: Kulturni turizem v znamenju Giuseppeja Tartinija”.

4. 4. / GRADNJA KROŽIŠČA

Župan Bossman zahteva preložitev gradnje krožišča

Peter Bossman od Direkcije RS za infrastrukturo zahteva, naj preloži začetek gradnje krožišča v Luciji na čas po turistični sezoni, saj v skladu s terminskim načrtom zaključka gradnje ne bi bilo pred 15. 7.

3. 4. / ARBITRAŽA

Slovenski pravniki pozivajo Hrvaško k udejanjanju arbitražne odločbe

Pod poziv sta se podpisali Zveza društev pravnikov Slovenije in Zveza društev za gospodarsko pravo Slovenijeter več slovenskih mednarodnih pravnikov.

2. 4. / PALMOV VRTAČ

Akcija sofinanciranja odstranjevanja okuženih palm je zaključena

Sofinanciranje odstranjevanja okuženih palm, ki je trajalo od januarja do konca marca, je zaključeno. Od 1. aprila dalje ves strošek plačajo lastniki. V treh mesecih odstranili 105 okuženih palm.

2. 4. / GLEDALIŠČE KOPER

April v Gledališču Koper prinaša premiero Za blagor vseh ljudi

April v koprskem gledališču začenjajo s smehom, ki mu kasneje dodajo goste iz soseščine ter dramo o strahu, za zaključek pa znova postrežejo z monokomedijo.

2. 4. / AVDITORIJ PORTOROŽ

Od portugalskega fada do obujanja tradicije solinarstva

Za četrti mesec v letu so v Avditoriju Portorož pripravili nekaj za ljubitelje gledališča in glasbe, kot vsako leto pa bodo z obeležitvijo Praznika sv. Jurija obujali stoletno tradicijo mesta Piran.

1. 4. / KOMEDIJA BRADE

Trije moški, ki šale stresajo kar iz … brade

Da konec praznikov ne bo turoben, si v torek, 3. aprila, privoščite večer smeha. Kje? V koprski dvorani sv. Frančiška Asiškega. Začetek smeha je planiran za 20. uro. Nastopajo: Boštjan Gorenc Pižama, Perica Jerkovič in Gašper Bergant.

28. 3. / IZPOSOJA KOLES

V Piranu vas že čakajo kolesa Piranko

Pomlad je prispela tudi v Piran, zato se na tamkajšnjem parkirišču ob avtobusni postaji na soncu že svetijo kolesa, pripravljena, da vas popeljejo novim dogodivščinam naproti. Z izposojo mestnih koles Piranko boste naredili dvojno dobro delo – prizanesli okolju in svojemu telesu privoščili zdravo gibanje na svežem zraku.

28. 3. / VINO & ČOKOLADA

Razvajanje s čokolado in vinom v koprski Taverni

Pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) se bo v koprski Taverni v soboto, 31. marca 2018, med 16. in 23. uro odvil že peti Dan vina in čokolade. Udeleženci bodo lahko degustirali več vrst vin istrskih vinarjev ter čokolad in čokoladnih sladic.

28. 3. / #JAZTUDI

Zdaj je čas, da končno spregovorimo

Nobenega dvoma ni, da imajo tudi ženske v Sloveniji tovrstne izkušnje ter da so v svojem poklicnem in javnem življenju doživljale poniževanja, nasilništvo, spolno nasilje in zastraševanje.

iz tiskane izdaje – marec 2018

arhiv

INTERVJU

»Otroštvo sem preživela na balkončku, kjer sem s sestro in dedkom občudovala soline«

Fulvia povezuje. Ljudi, društva, dogodke, institucije, lokalno in globalno. Ne glede na status, jezik, kulturo, narodnost, starost … Ne dela razlik. Piranu je lahko v velik ponos.

INTERVJU

»V politiki je poudarek na formi, v gospodarstvu pa na vsebini«

Na vladi sem se soočal s težavo, saj so zagovarjali konsolidacijo javnih financ z zadolževanjem države in višanjem davkov. Odstopil sem z vseh funkcij, ker se s takšnim ravnanjem nisem mogel sprijazniti.

ZDRAVJE

Kaj je novega na področju operacije sive mrene?

Pogosto se srečujemo z vprašanji naših pacientov, ki razkrivajo, da marsikdo ne ve, kaj pravzaprav naredimo pri tej najpogostejši očesni operaciji in kakšne so danes možnosti, ki jih imamo ob njej. V Portorožu imamo specializiran center za odpravo sive mrene in ob tem tudi dioptrije, kjer opravljamo vse tovrstne posege.

ŠPORT

Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol za turistično promocijo

Mag. Igor Novel in uspešni jadralki Tina Mrak ter Veronika Macarol podpisali sponzorsko pogodbo. Ob tej priložnosti so splovili novo jadrnico razreda 470, s katero sta si zastavili cilj udeležbe na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020.

AKTUALNO

Tomosov blok ostaja

Tomosov blok, najopaznejši ostanek socializma v starem mestnem jedru Kopra, ima novega lastnika. To je zaradi izbora na občinskem razpisu za gradnjo garažne hiše pod Muzejskim trgom postalo podjetje CGP – Ing. Kot napovedujejo, bodo v rožnatem stolpiču uredili luksuzna stanovanja.

AKTUALNO

Novo v Talasu Strunjan – svet savn s kar sedmimi savnami

Ob strunjanskem velikem bazenu z ogrevano morsko vodo je svet savn, kjer ste se doslej lahko razvajali v petih savnah in v brbotalniku. Marca pa so dodali še dve novi in teraso za počivanje na prostem.

AKTUALNO

Prifarci s prijatelji prihajajo v Sečovlje

V jubilejnem letu 2018, ko Prifarski muzikanti praznujejo 30.obletnico svojega bogatega glasbenega delovanja potujejo s koncerti širom po Sloveniji. Tako bodo v nedeljo, 15. aprila, tudi na Primorskem in prvič v Sečovljah.

AKTUALNO

Izvoljenci niso vedno izvoljeni

Volitve so pravzaprav najbolj sofisticirana oblika osvajanja, tistega, ki ga poznamo od osnovne šole naprej, skozi mladostniška leta in potem vse do doma upokojencev. Metode se z leti spreminjajo, ampak cilj je vedno isti. Nekoga prepričati, da ste točni vi tisti pravi ali prava izbira zanj ali zanjo.

ISTRSKI PRIIMKI – 5

Gregorič

Gregorič je priimek, katerega izvor hitro razvozlamo. Gre za potomce Gregorja. Mnogi Gregoriči so potomci uskoških priseljencev iz hrvaških dežel izpred nekaj sto let. Ne moremo izključiti niti možnosti, da so nekateri Gregoriči nastali na slovenskem ozemlju. Tako kot, denimo, priimka Gregorc in Gregorčič. Iz istega imena imamo
tudi priimke Gregor, Grego, Gregelj, Gregorin, Gregorač.

AKTUALNO

Pri drugem tiru niti maketa ne uspe

Letošnja pomlad je namesto toplejših temperatur in na splošno boljšega počutja prinesla politično-gospodarske
afere in zdrahe. Vrhovno sodišče je namreč odločilo, da bo referendum o drugem tiru treba ponoviti.

SKOZI ČAS

Zaključek vodovoda na nekdanjem Da Pontejevem trgu

Prešernov trg v Kopru, včasih imenovan Piazza Da Ponte, je predstavljal glavni stik mesta s kopnim, pa tudi končno točko vodovoda, ki je z bližnjih gričev dovajal vodo v mesto. Že konec 14. stoletja so speljali vodovod s celine do mesta na otoku.

SKOZI ČAS

Izolani s figovim topom na Tartinijevem trgu

Zgodovinska slika sicer šteje šele kakšnih dvajset let, a če rečemo, da je nastala v prejšnjem tisočletju, se že sliši starejša. Bolj kot zaradi starosti pa je dragocena zaradi svoje simbolike. Na njej so namreč Izolani, zbrani okrog znamenitega figovega topa, ki so ga izdelali posebej za to priložnost.

SKOZI ČAS

Piranski trolejbus

Piranski trolejbus je žal vozil samo dve leti, zamenjali so ga z zanesljivejšim tramvajem. Poleg neravne ceste je zamenjavi botrovala tudi burja, zaradi katere se je tokovni odjemnik večkrat snel, vozilo pa je posledično obstalo.

INTERVJU

Z vstopom v svet umetnosti dobiš zatočišče, kjer boš vedno deležen sreče

Iskriva, kritična, uporniška, bojevita. Ženska z veliko začetnico.

INTERVJU

Svetlana Slapšak: »Težava je v tem, da ves svet še vedno živi v patriarhatu«

Kvote so potrdilo, da so moški in ženske pravzaprav enaki. Prave razlike ni. Z njimi dobimo slabe ženske, ki jih potem volimo, torej enako kot pri moških.

INTERVJU

Dorina Beržan: Od sreče sem začela pisati pesmi v dialektu

Na svoji dolgi in razgibani potije hranila tisto žensko čutnost, ki kot ogenj zažari v njenih očeh, besedah, stisku rok. Sama je ta zaklad poimenovala ljubezen do ljudi. Spodobilo bi se, da bi je bila v enaki meri deležna tudi sama.

NAVDIHOVALCI

Navdihovalci pomladi

Pogled, ki ga je mlada ženska dvignila od svojega otroka v vozičku do zasneženih gora na severu, se je lahko izmeril v kratkih zemeljskih trenutkih, toda čas, v katerem otrokove oči niso gledale le materinih, je bil veliko daljši in pomembnejši. Z malo duhovitosti in elegance bi lahko rekli, da je bil to čas, ko je otrok uzrl svet, poln
čarovnije. Vse, kar niso bile materine oči, je bilo popolnoma neznano in čarobno.

NE PREZRITE

Nostalgični dnevi

Moji bližnji že vedo, da govorim kot dež, če mi nekdo da možnost. In v tem kontekstu je to dovoljeno, celo zaželeno.Vračam se h koreninam. Pred 25. leti me je povsem obsedla možnost, ki jo daje radijski medij. Ko sem se znebil začetniške treme, sem samo čakal, kdaj se bo prižgala rdeča lučka, da lahko govorim v prazno. In pri tem neizmerno uživam. Nič kaj dosti se ni spremenilo.

ZDRAVJE

ORTOIMPLANT: Nasmeh je vedno v modi

Ko se smejimo, se počutimo bolje, postanemo privlačnejši, naš obraz pa zažari z nekim novim sijajem. Ker so zobje najpomembnejši del vašega nasmeha, je včasih za njegovo popolnost potreben kakšen zobozdravniški poseg.


ZDRAVJE

Nič ne jem, a se vseeno redim … ali se res lahko redimo »od zraka«?

Vsi smo že kdaj slišali zgornji stavek, tako kot tudi razne opazke na račun debelih ljudi.

NE PREZRITE

Bravo Piran, v gospodinjstvih dosegamo 65 % ločevanje odpadkov!

Iskrena zahvala vsem zaveznikom čistega in varnega okolja, ki se skupaj z nami trudijo s pravilnim ravnanjem z odpadki.

FILMSKA RECENZIJA

Ognjeni obroč: Vstaja

Pred nami je nadaljevanje znanstveno-fantastične Del Torove z roboti napolnjene mega franšize, ki je pred natanko petimi leti pozitivno presunila tudi tiste, ki niso ravno oboževalci filmov s prekomerno količino jeklenih velikanov, pošasti in dvobojev med njimi.

eIzdaja – marec 2018

28. 3. / KULTURNI TURIZEM

Slovenska Istra se je uspešno predstavila v Italiji

Sredi meseca so v Trstu, Veroni in Torinu pripravili workshope, na katerih so se sestali italijanski agenti in predstavniki slovenskih destinacij, med njimi tudi slovenska Istra.

26. 3. / ZAŠČITA ŽIVALI

V Trstu priredili shod proti krutemu pobijanju nutrij

V središču mesta se je zbralo nekaj 100 ljudi, ki so se sprehodili do sedeža dežele Furlanije-Julijske krajine in vodstvu predali sporočilo, naj sprejme ukrepe brez nasilja in z drugačnimi pristopi zmanjša populacijo teh živali, saj nasilje ni rešitev.

23. 3. / ILEGALNI PREBEŽNIKI

Kriminalistična preiskava o tihotapljenju ilegalnih prebežnikov

Na novinarski konferenci PU Koper predstavili uspešno zaključeno kriminalistično preiskavo s področja tihotapljenja ilegalnih prebežnikov na schengensko območje.

22. 3. / SIMFONIC VOICES

Koncert ob praznovanju obletnice rojstva Srečka Kosovela

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem z gosti Komornim zborom Aegida predstavlja koncert Vetri v polju šumijo: poezija Srečka Kosovela in slovenske ljudske v uglasbitvah in priredbah primorskih skladateljev.

22. 3. / KULTURNA DEDIŠČINA

V Kopru se bo ob Evropskem letu kulturne dediščine odvilo obilo dogodkov

V petek bo izšla priložnostna znamka Pošte Slovenije iz serije Turizem z motivom koprskega Titovega trga, ki so jo premierno predstavili včeraj.

22. 3. / 5. ARTDOWNUP

Pomorski muzej Piran gosti razstavo del projekta ArtDownUp

Center za komunikacijo, sluh in govor Portorož, Obalne galerije Piran in Pomorski muzej Sergej Mašera Piran letos že petič organizirajo mednarodni projekt ArtDownUp.

21. 3. / RDEČI KRIŽ IZOLA

“Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?” 

V soboto, 24. marca 2018, vas bodo pred izbranimi prodajalnami pozdravili prostovoljci območnega združenja Rdečega križa Izola, ki bodo zbirali izdelke. Prehranski ali higienski izdelek lahko odložite v vozičke, ki bodo prav tako tam.

21. 3. / VODENJE PODJETIJ

Predavanje “Ko bom velik, bom direktor”

Fakulteta za management Univerze na Primorskem in Obalna dijaška skupnost vabita na predavanje z naslovom Ko bom velik, bom direktor: pravni vidiki vodenja v slovenskih podjetjih, ki bo v petek, 23. marca, ob 17. uri na Fakulteti ta management, Trg Brolo 12, predavalnica B6. Predavala bo doc. dr. Elizabeta Zirnstein.

20. 3. / PRIFARSKI MUZIKANTI

Prifarci s prijatelji prihajajo prvič v Sečovlje

V jubilejnem letu 2018, ko Prifarski muzikanti praznujejo 30. obletnico svojega bogatega glasbenega delovanja, potujejo s koncerti širom po Sloveniji. Tako bodo v nedeljo, 15. aprila, tudi na Primorskem in prvič v Sečovljah. In ne bodo prišli sami. Z njimi bodo tudi gosti.

19. 3. / PEDAGOŠKO GRADIVO

»Mladim moramo omogočiti, da pridejo v stik s filmi, kot je Družina«

Režiser Rok Biček je okrog sebe zbral ekipo strokovnjakov, s katerimi so pripravili pedagoško gradivo o filmu Družina, ki služi kot predpriprava na film.

19. 3. / SLOVESNA AKADEMIJA

Na slovesni akademiji razglasili častni doktorici Univerze na Primorskem

V četrtek, 15. marca, je v protokolarni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru potekala 15. slovesna akademija Univerze na Primorskem. Na njej je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil 17 priznanj in nagrad.

18. 3. / CENTER ZA STAREJŠE

Tudi v Dnevnem centru Školjka praznovali 8. marec

Srečanje je popestrila Teja Pribac, odlična pevka jazz in blues standardov, ki je s svojim žametnim glasom prisotnim predstavila »Lolo« in jih s skoraj otipljivo bližino čustev popeljala skozi zgodbo, v kateri se lahko najde vsaka ženska.

16. 3. / TURISTIČNA TAKSA

Predstavitev osnutka odloka o turistični taksi

Skupnost občin Slovenije je v sredo organizirala seminar, na katerem so predstavili tudi osnutek odloka o turistični taksi. Slednjega namreč morajo občine sprejeti do 15. junija letos.

16. 3. / MREŽA ENSVET

Nova lokacija pisarne za brezplačno energetsko svetovanje v Izoli

Nova lokacija pisarne Ensvet na Sončnem nabrežju v Izoli. V njej so na voljo usposobljeni neodvisni energetski svetovalci mreže Ensvet, ki deluje v okviru Eko sklada.

16. 3. / ŠOUP GALERIJA

Spletna galerija za spodbujanje kreativne kulture mladih

Nov projekt mladim in še neuveljavljenim avtorjem ponuja platformo, kjer lahko širši javnosti na dostopen način predstavijo svoja umetniška dela.

14. 3. / GLASBENA POSLASTICA

Prvič skupaj – Denis “Kiki” Beganovič in Jure Lesar

V petek, 16. marca 2018, se v Caffe Teatru Piran obeta posebna glasbena poslastica. Na odru bosta namreč prvič združila moči izjemna domača glasbenika Denis “Kiki” Beganovič in Jure Lesar.

14. 3. / FLOS OLEI 2018

Istra znova razglašena za najboljšo destinacijo oljčnega olja na svetu

Najnovejšo številko prestižnega oljkarskega vodiča so predstavili minuli petek v Novigradu, saj se je vanj uvrstilo kar 77 olj s Hrvaške. V njem pa tudi letos najdemo tudi slovensko oljčno olje, med 500 izbranimi vzorci je bilo v elitno družbo uvrščenih sedem slovenskih oljkarjev.

13. 3. / 11. DEFIBRILATOR

Izola po številu defibrilatorjev na prebivalca prva v Sloveniji

V Izoli so dobili nov, javno dostopen defibrilator. Namestili so ga ob novih oskrbovanih stanovanjih in medgeneracijskem centru v Livadah, ki svoja vrata odpira aprila.

11. 3. / LOGOUT

Zatekanje v digitalni svet po tisto, česar ne dobimo v analognem svetu, ima lahko hude posledice

Nacionalna konferenca preprečevanja zasvojenosti s spletom z naslovom „Preklopi na lajf“ Zdrav odnos do interneta za zdrav življenjski slog.

11. 3. / JAZ, TI, MI ZA SLOVENIJO

Dobrodelni projekt Stare plastenke za novo življenje

22. marca se bo začel dobrodelni projekt Stara plastenka za novo življenje. Sredstva od prodaje zbranih odpadnih plastenk PET bodo namenjena sofinanciranju nakupa ultrazvočne naprave srca za novorojenčke v bolnišnici Murska Sobota.

10. 3. / DAN POMORSTVA

Je Slovenija dovolj pomorsko usmerjena?

Osrednja slovesnost ob pomorskem dnevu je kot vsako leto potekala v Avditoriju Portorož, kjer sta prisotne v dvorani pozdravila Jadran Klinec, direktor uprave za pomorstvo, ki prireditev tradicionalno organizira skupaj z ministrstvom za infrastrukturo, in piranski župan Peter Bossman.

8. 3. / DAN ŽENA

(Ne)prisotnost žensk v medijih

Medij, ki po deležu kolumnistk, komentatork in intervjuvank izrazito izstopa, so Primorske novice, kjer zastopanost ženska v spremljanem obdobju znaša kar 50 %. Primorskim novicam sledita Nedeljski dnevnik (34 % delež žensk) in Delo (32 % delež žensk).

5. 3. / FESTIVAL MMS 2018

Odprte prijave za udeležbo na 38. festivalu Melodije morja in sonca

Avditorij Portorož je danes objavil razpis za udeležbo na 38. festivalu Melodije morja in sonca, s katerim vabijo k sodelovanju vse glasbenike in glasbene ustvarjalce. Letošnji festival bo potekal 14. julija 2018 v amfiteatru avditorija. Rok za prijavo se izteče 25. aprila 2018.

5. 3. / ŠPORTNIK LETA

Najvišje priznanje za športne dosežke ostaja jadralskemu dvojcu

Avditorij Portorož je v petek, 2. marca, gostil najboljše piranske športnike, med katerimi so posamezniki in skupine prejeli naziva športnika in ekipe leta, posamezna priznanja za posebne zaslužke, obetavne športnike ter pokalne in državne prvake.

5. 3. / ČEZMEJNO SODELOVANJE

Iz Kopra v Trst kmalu z električnim avtobusom

V bližnji prihodnosti bo mesti Trst in Koper povezovala tudi redna avtobusna linija z vozili na električni pogon. Projekt predstavlja prvo tovrstno mednarodno povezavo v Evropi, Trstu pa odpira tudi nove možnosti trajnostne povezave z letališčem Ronki.

1. 3. / KULTURNI DOGODKI

Prireditve, ki bodo v Istri prebudile pomlad

Resda je zunaj zelo mrzlo za ta čas, a prepričani smo, da bo marčevsko dogajanje gotovo prebudilo pomlad. Tudi v prihajajočem mesecu nam v Istri ne bo dolgčas.

1. 3. / MESEČNI NAPOVEDNIK

Marec bo v Gledališču Koper v znamenju smeha

Iz Gledališča Koper sporočajo, da bodo mesec marec začeli s smehom, saj bo za abonmaja 2 in Premiera na sporedu Nušićeva komedija Žalujoča družina v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj in SLG Celje. Za ženske pa so pripravili zabavo s Tadejem Tošem.

1. 3. / MESEČNI NAPOVEDNIK

Marca bo v Avditoriju Portorož nastopila Dubravka Tomšič Srebotnjak

Vrhunec prireditev se bo zgodil sredi meseca, ko bodo gostili priznano pianistko Dubravko Tomšič Srebotnjak, za vas pa so pripravili tudi filmske in gledališke predstave.

1. 3. / MUZIKAL BRILJANTINA

Predstavitev članov kreativne ekipe muzikala Briljantina

Briljantina je nastala pod taktirko producenta Jurija Franka, za režijo pa so izbrali Juga Radivojevića. Prevod in priredbo pesmi so zaupali Tomažu Domiclju, prevod besedila in dialogov pa Boštjanu Gorencu – Pižami.

iz tiskane izdaje – februar 2018

arhiv

INTERVJU

Marino Kranjac: Če si Istrijan, ne moreš biti nacionalist

Reka Mirna je nekakšna ločnica. Če ljudi severno od nje vprašaš, kaj je istrska glasba, bodo rekli, da so to zasedbe, sestavljene iz godcev, ki godejo na violino, bajs, klarinet in triestino. Ko pa greš proti jugu, počasi
prehaja v drugo glasbeno tradicijo.

AKTUALNO

Valter Flego: Raznolikost ljudi ne deli, temveč bogati in združuje

Prebivalcem Istre so sodelovanje, blaginja in mirno življenje na prvem mestu. Tudi v prihodnje želimo normalno živeti, delati, sodelovati in napredovati skupaj s slovenskimi sosedi.«

NE PREZRITE

Obalni “vrtičkarji”

Načeloma mi je vseeno, če nočete sodelovati in če ne želite novega znanja, to so vaše odločitve, vendar prosim vas, ne zanemarjajte mladih, ne mečite njihove prihodnosti v koš in ne porivajte jim v roke zgolj materialističnih vrednot, lepote telesa in pogrošne zabave. Škoda se dela, ljudje.

NE PREZRITE

V starih izolskih ulicah se skriva nešteto zanimivih zgodb

Rick Harsch je o razsežnostih svoje ljubezni do Izole spregovoril počasi, kot se za literate spodobi, je začel z bolečino. Morda se je tudi zato odločil, da jo bo z obiskovalci delil v slovenščini. S katero se je, kljub vztrajnosti in trudu, precej namučil. Ljubezen mora boleti, Izola si to zasluži.

INTERVJU

Povojni kaos v Istri: Zaradi neznanja so bile storjene usodne napake

1953. pride do velikega spora med Italijo in Jugoslavijo zaradi določanja državne meje. S postavitvijo fizične meje v obliki žice je ni mogel nihče več prečkati, izjema so bili rešilec, policija, vojaška policija in diplomati.

ISTRSKI PRIIMKI – 4

Babič

Kakšen je izvor? Priimek je nastal po novorojenčku, katerega mati je umrla med porodom. Zato ga je vzgajala babica ali kakšna starejša sorodnica. Tako je nastal priimek Babič. Podobna logika je lastna tudi drugim slovanskim jezikom. Tako so nastajali tudi priimki Bratkič, Ujčič, Udovič, Strinić, Čaćić, Tatić, pa tudi Mamic in Mamić. Vsi Babiči, pa najsi gre za hrvaške, srbske ali slovenske, si zato niso v sorodu, saj je gnezd izvora ogromno.

SKOZI ČAS

Izolske terme

V zalivu na začetku Izole so nekdaj bile termalne vode, ki so jih že Italijani uporabljali kot terme. Tam je bil bel pesek, kristalno čista voda, pozimi pa drstišče rib, ker so bili pod površino termalni izviri tople vode. Z nasipavanjem zaliva so začeli okrog leta 1962, nihče ni nikogar nič vprašal, načrt je bil ladjedelnica ter nasip za širitev Delamarisa.

SKOZI ČAS

Kaj mi pripoveduje stara slika Pirana

Osrednji mestni trg krasi fontana, ki z razpršenimi kapljicami vode ustvarja ugoden hlad v vročem poletnem dopoldnevu. Nekaterim ob pogledu na to čarobno vodno zaveso zastaja korak na poti na postajo, kjer nekaj potnikov že čaka na prevoz. Rdeči tramvaj se je ravnokar prikazal na vogalu, tam pri palači Gabrielli, poznejšem Mestnem
in zdajšnjem Pomorskem muzeju.

SKOZI ČAS

Koprske soline

Za slovensko obalo je bila še do prejšnjega stoletja značilna solinarska tradicija, ki se je prenašala iz roda v rod. Najpomembnejše soline so bile v Piranu, kjer so danes v precej zmanjšanem obsegu ohranjene v Strunjanu in Sečovljah. V Izoli so bile lokalnega pomena, v Kopru pa se je pridelava soli popolnoma ustavila v prvi polovici 20. stoletja.

KNJIGE

Mojster Arrigo Petronio: »Vsaki barki sem dal svojo dušo«

Italijanska skupnost v Piranu je v minulem mesecu gostila predstavitev knjige Dotor Segadura. Glavno vlogo v njej igra Pirančan Arrigo Petronio, rojen 2. januarja 1928, čudežni deček, ki je postal ugleden graditelj lesenih bark in sodeloval z največjimi svetovnimi oblikovalci tistega časa.

INTERVJU

Anica Mikuš Kos: »Morda sem staromodna, a še vedno verjamem v človečnost«

Anica Mikuš Kos je svoje življenje posvetila duševnemu zdravju otrok. Bila je pediatrinja, otroška psihiatrinja, še vedno pa večino svojega časa posveča otrokom in družinam v stiski.

NEPREMIČNINE

Nepremičnine se res dražijo …

Kot da smo že pozabili na drastično znižanje cen v ravnokar minuli desetletni recesiji, se nepremičnine zopet dražijo. Po daljšem času smo sprva dočakali le njihovo umiritev, sedaj pa lahko povsem upravičeno pričakujemo višje vrednosti nepremičnin na trgu.

ZDRAVJE

Že več kot 20 let skrbimo za sluh Primorcev

Pri svojem delu se kot slušni akustik trudim pomagati slaboslišnim pri izbiri slušnega aparata. Poskušam jim dati čimveč informacij pri izbiri slušnih aparatov in opozarjam na prednosti in pomanjkljivosti izbranega slušnega aparata. Moj cilj je pomagati uporabniku, izboljšati razumevanje in s tem tudi izboljšati njegovo kakovost življenja.

PRAVNI NASVETI

Stvarne napake in garancija

Po zakonski definiciji je napaka stvarna, če blago nima tistih lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za posebno rabo, če je tako bilo med strankama izrecno dogovorjeno.

NAVDIHOVALCI

Navdihovalci pod krinko

Poklic klovna ali varovalca sirot ni v katalogu poklicev, je klic, naloga in misija. Je daritev. Navdihovalci sirot, navdihovalci vseh nas, ki nas nič več ne varuje in ne objema, navdihovalci naših življenj, ne utrudite se! Potrebujemo vas!

KULTURA

Zaupaj pravim ženskam, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji

Po letu dni standup komik in igralec ljubljanske Drame znova prihaja v koprsko gledališče, kjer bo Za dame znova nastopil v četrtek, 8. marca, ob 20. uri.

KOLUMNA

Kako je nič postalo kar nekaj

Vedno pogosteje se mi dogaja, da ob spremljanju prenosov seje občinskega sveta pomislim: Kdo za vraga so ti ljudje, ki imajo občutek, da lahko odločajo o Izoli? Ali jih sploh poznamo?

FILMSKA RECENZIJA

Zadnji ledeni lovci

V Izoli so 21. februarja predvajali dokumentarec Zadnji ledeni lovci, ki je tudi zadnji filmski izdelek Jureta Breceljnika, prezgodaj preminulega angažiranega režiserja, ki nas je v preteklosti že pozitivno presenetil z izdelkoma Terra Magica in Prečkanje Islandije.

STOP PIROTEHNIKI

Bombe letijo …

Nisem še dobro uspela odpreti polken, ko me močan pok skoraj spravi na kolena. »Petarde«, me prešine, in to le nekaj dni po božiču. Le kdo so tisti, ki jim je pokanje in s tem povzročanje stresa in morebitne poškodbe tako zelo pri srcu?

STOP PIROTEHNIKI

Pirotehnična sredstva in hišni ljubljenčki

Neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov ni nevarna in moteča zgolj za ljudi, temveč tudi za živali. Ognjemeti, petarde in druga sredstva pomenijo za vse živali zelo močan stres, še zlasti za hišne ljubljenčke.

STOP PIROTEHNIKI

PETICIJA

V zadnjih letih so ljudje na različnih koncih naše dežele strnili moči in v obliki organiziranih skupin ali civilnih pobud poskušali prepričati oblast, da je prišel čas za sprejem zakonske ureditve o dokončni prepovedi uporabe vseh pirotehničnih izdelkov v »zabavne« namene. Vabimo vas, da s podpisom peticije oddate svoj glas podpore. Podpise zbiramo do jeseni, ko bomo zakonodajalcu predlagali spremembo zakonodaje. Trajno in dokončno prepoved prodaje, promocije in uporabe vseh pirotehničnih sredstev za osebno uporabo.

GOSPODARSTVO

Boštjan Hrabar: »Nakupovalno središče Park Center letno obišče približno 2.800.000 obiskovalcev«

Vedno se trudimo, da bi našim kupcem ponudili čim širšo izbiro tako, da se tudi s časoma ponudba v centru spreminja.

ZDRAVJE

Družinske skrivnosti

Ob dnevih, ko se uspemo ustaviti in razmisliti o vsem, kar smo že doživeli, se včasih spomnimo tudi tistih stvari, ki jih imamo samo zase. Spomine, ki jih nismo upali izraziti svetu, stvari, ki se jih sramujemo, naše grehe ali pa grehe drugih, ki so se zgodili, ko smo bili prisotni.

ZDRAVJE

ORTOIMPLANT: Nasmeh je vedno v modi

Ko se smejimo, se počutimo bolje, postanemo privlačnejši, naš obraz pa zažari z nekim novim sijajem. Ker so zobje najpomembnejši del vašega nasmeha, je včasih za njegovo popolnost potreben kakšen zobozdravniški poseg.

INTERVJU

Dragica Petrovič: »Umetnost potrebuje občinstvo, to pa si želi vrhunske umetnosti«

Vodenje portoroškega Avditorija, največje kulturne ustanove na Obali, je pred dvema letoma prevzela Dragica Petrovič.

KNJIGA

Slikanica, ki staršem in otrokom približa pomen varne navezanosti

Nedolgo nazaj je svet knjig postal bogatejši še za eno, prav posebno knjigico. Staršem približa pomen varne navezanosti, otroci pa spoznajo, da je včasih čisto lepo tudi brez mame in očija. Predvsem pa, da se vedno vrneta.

RAZMIŠLJANJA

Ko ugotoviš, da so edina stvar, ki se spreminja v tvojem življenju, letni časi, je čas, da reagiraš!

Fokusirati se moramo na cilje, želje in na boljše življenje!

2018 – februar

28. 2. / KRIMINALNA ZDRUŽBA

Proti kriminalu se je treba boriti skupaj

Skupna kriminalistična preiskava z imenom “Zaghi” Italije, Slovenije, Hrvaške in BiH odkrila mednarodno kriminalno združbo, ki je iz BiH v Italijo po t.i. “balkanski poti” tihotapila prepovedano drogo.

26. 2. / PRIPOROČILA NIJZ

Napotki za zmanjšanje škodljivih vplivov hudega mraza

Vremenoslovci nas že nekaj dni svarijo, da bo novi teden prinesel hud mraz. Ta lahko škodljivo vpliva na zdravje zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva, zato je priporočljivo upoštevati nekatere napotke za ravnanje v mrzlem vremenu.

21. 2. / PODELITEV PRIZNANJ

ZKD Koper vabi na praznik slovenske kulture

Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper vabi na svečanost ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo 23. februarja 2018, ob 19. uri v Gledališču Koper. Ob priložnosti bodo podelili plakete in priznanja zaslužnim ljubiteljskim ustvarjalcem, po podelitvi pa sledi kulturni program.

21. 2. / DAN MATERNEGA JEZIKA

Jezikovna raznolikost in večjezičnost sta bistveni za trajnostni razvoj

Ob mednarodnem dnevu maternega jezika OZN utrjuje svojo zavezo jezikovni raznolikosti.

21. 2. / DAN TURISTIČNIH VODNIKOV

Turistični vodniki kot ambasadorji destinacije

Namen dneva je seznanitev domačinov s pomembnostjo dela turističnih vodnikov kot ambasadorjev destinacije, pa tudi predstavitev kulturne in naravne dediščine njihovega okolja.

21. 2. / NEVARNI ODPADKI

Z azbestnimi odpadki je potrebno ravnati previdno

V Strunjanu je neznanec odvrgel azbestno-cementne vodovodne cevi, ki lahko ob poškodovanju postanejo ogrožajoče za zdravje. V piranskem Okolju so pozvali k večji previdnosti.

17. 2. / 10 LET SVETILNIKA

Prva okrogla obletnica občasnika Svetilnik

Revija, do danes je izšlo 41 številk, učence prve triade osnovnih šol na zabaven in interaktiven način seznanja s kulturnimi vsebinami oz. dejavnostjo posameznega zavoda. Izdajatelji in financerji so obljubili, da bo kljub težavam izhajala tudi v prihodnje.

17. 2. / FILMI IN DELAVNICE

Piranski Mediadom pripravil poseben počitniški program

Pester program, sestavljen iz projekcij filmov in ustvarjalnih delavnic za otroke in mladino, bo dodobra popestril počitniško dogajanje v Piranu.

17. 2. / PRVI ZBOR DELAVCEV

Delavci IPS sporočajo: Vedno več nas je, vse glasnejši smo

Delavci imajo dovolj nezakonitega poslovnega dela IPS, zato zahtevajo direktno zaposlitev pri Luki Koper in pri Luki Koper INPO, so sporočili iz sindikata KS 90 in Delavske svetovalnice.

17. 2. / SEJA OBČINSKEGA SVETA

V Izoli se nadejajo novih delovnih mest in večje prepoznavnosti

Na sredini 25. redni seji so svetniki s sprejetjem dopolnitev Odloka o programu opremljanja in merilih za odmero komunalnega prispevka omogočili nadaljnji potek umestitve Centra lesne odličnosti InnoRenew CoE v Izoli.

16. 2. / NATEČAJ FAMNIT

PIezija – preplet matematike in poezije

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem je tudi letos razpisala natečaj za PIezijo v slovenskem jeziku. Pri letošnjem sodeluje tudi Gledališče Koper, ki je prispevalo nagrade. Prispevek lahko oddate do 7. marca 2018 po elektronski pošti na naslov pi.natecaj@famnit.upr.si.

15. 2. / SPLETNO OKO

Velike razlike v odzivnosti na prijave sovražnega govora

Spletno oko je preverjalo odzivnost družbenih omrežij na prijave slovenskih primerov sovražnega govora. V povprečju so odstranila 78,3 odstotka prijavljenih vsebin.

15. 2. / ZIMSKE POČITNICE

Tematske dogodivščine za otroke med zimskimi počitnicami

Prijazna in zabavna animacijska ekipa, ki si je nadela ime Morje, je za čas zimskih počitnih pripravila posebno ponudbo tematskih dogodivščin po biserih slovenske obale, namenjene otrokom.

14. 2. / VALENTINOVO V PIRANU

Piran se bo konec tedna odel v romantično podobo

Da je Piran eno najbolj romantičnih mest, vedo povedati številni širom sveta. Lansko leto so mu s prireditvijo Valentinovo v Piranu dali še »poseben pečat« mesta zaljubljencev. Letos bo Valentinovo v Piranu dvodnevna prireditev, v soboto in nedeljo, 17. in 18. februarja.

14. 2. / BIT MILANO

Slovenska Istra se je uspešno predstavila na turistični borzi v Milanu

Mednarodna turistična borza v Milanu, BIT 2018 – Borsa Internationale del Turismo, je minule dni gostila pomembne turistične akterje iz Italije in tujine.

13. 2. / PUSTNI ZAJTRK

Na obali so danes zajtrkovali krofe

Če ste se danes zjutraj mudili v Kopru, Izoli ali Portorožu in imeli vsaj ščepec sreče, vas je zadnji dan pusta nagradil z brezplačnim in slastnim zajtrkom. No, nagradil vas je Radio Capris, postregli pa so vam ga njegovi radijci.

13. 2. / OKOLJE PIRAN SPOROČA

Izvajanje deratizacije na področju občine Piran

Okolje Piran obvešča, da bodo v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano, PE Koper prihodnji teden izvajalo deratizacijo jaškov in dela omrežja javne kanalizacije na področju občine Piran.

12. 2. / 16. VELIKI PUSTNI PLES

Piransko Gledališče Tartini zasedle zgodovinske osebnosti

Med posamičnimi maskami je slavila Janis Joplin, med pari sta zmagala Popaj in Oliva, najboljša skupina so bili znanstveniki, Zlata maska, pa je romala skupini Populus Civitatis Pyrhani ali antičnim Rimljanom Pirana.

12. 2. / USPEŠNO GOSTOVANJE

Stoječe ovacije splitskega občinstva ob predstavi Alan Ford

Z uprizoritvijo, ki je nastala v koprodukciji z gledališčem Kamerni teatar 55 iz Sarajeva so sinoči nastopili pred razprodano dvorano splitskega HNK.

10. ISTRSKA POVORKA

Na koprski povorki slavile skupine Žbjele siz Dekanov, Zlati cajti, Pajki in Gračiška vala

Jubilejno, 10. Istrsko pustno povorko si je po ocenah organizatorjev ogledalo več kot 17 tisoč ljudi.

PODPIS DOGOVORA

Center odličnosti v Izoli kmalu z gradbenim dovoljenjem

Podpisana tripartitna pogodba o prenosu stavbne pravice na delu zemljišč v Livadah na zavod InnoRenew CoE pomeni korak bližje Centru odličnosti.

KULTURNI PRAZNIK

Tartinijevo priznanje v roke vsestranske Fulvie Zudič

Občina Piran na ta dan vsako leto podeli tudi priznanje za izjemne dosežke na področju kulture, ki nosi ime po piranskem skladatelju in violinistu Giuseppeju Tartiniju. Letos ga je iz rok župana Petra Bossmana prejela Fulvia Zudič.

PUSTNO RAJANJE

Konec tedna v znamenju 10. Istrskega karnevala

Jutri se z otroškim pustnim rajanjem v Izoli začenja jubilejni, 10. Istrski karneval, ki bo vrhunec dosegel v soboto in nedeljo s pustnima povorkama v Kopru in Portorožu. Pozor na prometne zapore.

VARNI NA INTERNETU

Dan varne rabe interneta: Prijaznejši internet se začne s teboj

Na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si so tudi letos pripravili zanimive aktivnosti, ki se povezujejo s sloganom »Ustvarjaj, povezuj in širi spoštovanje: prijaznejši internet se začne s teboj.«

INFORMATIVNI DNEVI

Informativni dan na Policijski akademiji

Policijska uprava Koper vabi vse, ki želijo izvedeti več o možnostih za zaposlitev in delo v policiji, na informativni dan Policijske akademije, ki bo potekal v petek, 9. februarja 2018, ob 10. in 13. uri, ter v soboto, 10. februarja 2018, ob 10. uri, na naslovu Rocenska 56, Tacen, Ljubljana.

KULTURNI PRAZNIK

Teden v znamenju obeležitve slovenskega kulturnega praznika

V četrtek obeležujemo osrednji slovenski kulturni praznik. Za vas smo izbrali nekaj dogodkov, ki se bodo zgodili v Izoli, Kopru in Piranu dan ali dva prej.

INFORMATIVNI DNEVI

Na primorski univerzi vse nared za informativna dneva

Na primorski univerzi so se tudi tokrat potrudili, da dijakom čim bolj olajšajo odločitev o nadaljnjem šolanju.

MAI PIU IZOLA

Glasbeni večer v soju sveč z Iztokom Novakom – Easyjem

Na odru lokala Mai piu je v okviru kantavtorskih večerov nastopil obalni glasbenik in radijski voditelj Iztok Novak – Easy, ki je s svojim repertoarjem pričaral toplo razpoloženje.

PROSTORSKI NAČRTI

Portorožani dali zeleno luč občinskim načrtom

Vsem tistim, ki se javne razprave niso uspeli udeležiti, občina sporoča, da lahko svoje pripombe in predloge k predlaganim prostorskim aktom do 6. februarja 2018 posredujejo ne elektronski naslov obcina.piran@piran.si oziroma vpišejo v knjigo pripomb v prostorih javne razgrnitve.

TURISTIČNA ORGANIZACIJA KOPER SPOROČA

Sodelovanje pri promociji in trženje destinacije Koper

Predstavniki Turistične organizacije Koper so se srečali z nekaterimi predstavniki lokalnih turističnih agencij.

KULTURNO DOGAJANJE

Februar v znamenju karnevala, ljubezni, vina in kolesarjenja

Pustne maske bodo pregnale zimo, Valentinovo bo dodatno ogrelo ozračje, če bo koga še vedno zeblo, pa si bo lahko pomagal s kozarčkom refoška. V primeru vrnitve nižjih temperatur ob koncu meseca pa priporočamo kolesarjenje.

OKOLJE PIRAN SPOROČA

Avtobus med mestnim jedrom Pirana in Fornačami odslej pogosteje in do jutranjih ur

Februar prinaša tudi dva dodatna avtobusa dnevno na relaciji do pokopališča na Arzah.

iz tiskane izdaje – januar 2018

arhiv

INTERVJU

Boris Cavazza: Če ni norosti, ni umetnosti

Boris Cavazza se je na igralsko popotovanje po skrivnostnih poteh življenja podal v koprskem gledališču. V iztekajočem se mesecu je prav na odru svojega prvega gledališkega doma z glavno vlogo v Bordonovi drami Zadnje lune obeležil prvih petdeset let igralske kariere.

AKTUALNO

Komunikacija je temelj sodelovanja

Župani istrskih občin z obeh strani meje tradicionalno dobro sodelujejo. Kakšni so njihovi odnosi v času, ko prihaja zaradi arbitražne odločbe občasno do zaostritve med državama, smo se pogovarjali z županoma sosednjih občin Buje in Umag.

INTERVJU MESECA

»Verjamem, da je Adria turistični projekt nacionalnega pomena«

Adria Ankaran ima novega direktorja. Na to mesto je bil imenovan Goran Križnar, ki je bil doslej prokurist podjetja.

AKTUALNO

Za tesnejšo povezavo zalednega dela Portoroža in njegovega centra

»Trdno verjamem, da lahko dobre prostorske akte sprejmemo le, če je sodelovanje javnosti pravočasno in aktivno.
Zame namreč ni dovolj, da postopek izpeljemo tako, kot ga predpisuje zakon. Naše prostorske akte želimo v čim večji meri uskladiti s pričakovanji občank in občanov,« je poudaril Peter Bossman.

MAK IN PLAVICE

Ženska za zapeček?

Danes je ženskam veliko bolje, kot jim je bilo nedolgo nazaj. Slovenska zakonodaja je v primerjavi z drugimi evropskimi državami dobro urejena in daje ženskam dovolj možnosti za dosego ciljev v družbenem in zasebnem življenju. Zagotavljanje ženskih pravic pa ni vse, treba jih je predvsem doseči.

NAJBOLJ POSLUŠAN NA OBALI

Ne le Capris, OBALA je zakon!

Težko je opisati, kakšen je tipičen dan na najbolj poslušani radijski postaji na Obali, Radiu Capris, ko pa je dogajanje odvisno od tega, kaj se na Obali dogaja. Capris deluje kot dobro organizirano mravljišče, kjer vsak pozna svojo funkcijo in skrbi, da vse poteka tako, kot mora.

ISTRSKI PRIIMKI – 3

Ekstanič

Ekstanič je izvorno istrski priimek, ki je nastal šele sredi prejšnjega stoletja. Gre za enega najmlajših slovenskih priimkov, s skupnim prednikom, ki pa je ovit v tančico skrivnosti. Njegov prvi nosilec je bil Viljan Ekstanič, ki je zgodbo o nastanku priimka in svojem poreklu odnesel s seboj v grob.

AKTUALNO

Razvoj je gonilo napredka

Specialisti iz Ortopedske bolnišnice Valdoltra so že v preteklosti in še vedno izkazujejo eno izmed vidnejših vlog na področju razvoja inovativnih in mednarodno priznanih zdravstvenih metod ter standardov na področju zdravljenja mišično-skeletnih obolenj. O ključnih govori direktor Radoslav Marčan, dr. med., spec. ortoped.

KOLUMNA

Čigav je kdo, je nepomemben podatek

Čigavost je verjetno izmišljena, v slovenskem slovarju knjižnega jezika neobstoječa beseda, čeprav še kako prisotna v našem vsakdanjem življenju. Skozi desetletja se je spremenil le njen pomen. Ali, torej, čigavost še kaj velja?

NAVDIHOVALCI

Navdihovalci v bronu

Sonce je kot ljudje, ki žarijo in sijejo, ko jih navdihuje življenje. Prav o tem navdihovanju bi želela pisati ter poiskati velike radosti v zgodbah in ljudeh, ki s svojim ustvarjanjem navdihujejo druge. Včasih smo radi rekli, da nas umetnost navdihuje. Nobenega razloga ne vidim, da nas ne bi več.

NE SPREGLEJTE

Ladijsko maketarstvo

Spretnost izdelave maket plovil je bila ob morju stoletja nadvse priljubljena, kot hobi ali kot profesionalno delo. Maketarstvo je bilo že kar poklic, ki se je izvajal v škverih in ladjedelnicah, v muzejih itd. Maketarstvo je bilo del učnega programa na pomorski šoli in še veliko je pričevanj, ki povedo, kako pomembna je bila ta spretnost na naši obali.

NE SPREGLEJTE

Leptospiroza

Leptospirozo povzroča spiralna bakterija. Največji rezervoar bolezni so glodavci, ki jo s svojim urinom širijo v okolje. Bakterija preživi v okolju več mesecev, okuženo okolje pa je vir infekcije za ostale živali. Ker je leptospiroza zoonoza (se lahko prenaša na človeka), bi bilo prav, da lastniki okuženih živali poiščejo pomoč pri svojem zdravniku.

DOVOLJ IMAM POKANJA

Bodi zvezda, ne meči petard!

Neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov je skupni problem, zato prosimo vse, predvsem pa starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje, da z opozarjanjem na nevarnosti in možne posledice takega početja ter s svojim lastnim zgledom pripomorejo k preprečevanju in zmanjševanju posledic.

ZDRAVJE

Operacija sive mrene ali odstranitev dioptrije?

Želela bi osvetliti nekaj običajnih vprašanj, ki se pojavljajo pri pogovoru o očesnih operacijah, kjer opravimo zamenjavo leče, bodisi zaradi sive mrene ali le odprave dioptrije.Pacienti velikokrat nimajo prave predstave, kaj med operacijo naredimo, da bi poleg odstranitve sive mrene dosegli kar najboljši pooperativni rezultat.

ZDRAVJE

ORTOIMPLANT: Nasmeh je vedno v modi

Ko se smejimo, se počutimo bolje, postanemo privlačnejši, naš obraz pa zažari z nekim novim sijajem. Ker so zobje najpomembnejši del vašega nasmeha, je včasih za njegovo popolnost potreben kakšen zobozdravniški poseg.

AKTUALNO

Svoboda naj bo!

Ne vem, kaj se dogaja v srcih in možganih naših ljudi, vendar v krempljih strahu in krivde se nikakor ne želijo osvoboditi spon neumnih in izmišljenih pravil naše družbe. Izjemna moč teh neumnosti me vedno znova osupne. Kaj bodo rekli sosedje? Bodi pridna punčka! To se vendar ne spodobi.

ZDRAVJE

Drugačen pogled na bolezen

O avtoimunskih degenerativnih obolenjih, ki prizadenejo gibanje, na podlagi petih bioloških zakonov.

ZDRAVJE

Saj po novem letu boljše bo … Bo res?

Decembrsko monotonost je razbilo pričakovanje, kaj bo prineslo novo leto. Kaj pa žalobnost januarja? Ko se kot milni mehurčki razblinijo lepe besede, izrečene na prehodu starega v novo, ko odpadejo rožnata očala in se misli ter življenje spet vrnejo v stare tirnice? Kaj pa takrat?

ZDRAVJE

Pet dejstev o tem, kako otroštvo vpliva na partnerski odnos

Naša osebna zgodovina je pomembna, ko se v partnerskem odnosu pojavijo konflikti ali se odločimo za zakon.

PRAVNI NASVETI

Srečno 2018!

Tokratna rubrika bo še nekoliko »novoletno« obarvana. K temu me je spodbudilo pisanje bralke, ki se je osebno prizadeto zgražala nad pokanjem pirotehničnih sredstev na silvestrovo.

KULTURA

Hrematizem je največji transvestit, ki danes rovari po svetu

Predstavitev nove knjige patra Karla Gržana v Mestni knjižnici Izola, 95 tez, pribitih na vrata svetišča neoliberalnega kapitalizma za osvoboditev od zajedavskega hrematizma.

FILM

Rok Biček: Film ima že od nekdaj veliko aktivacijsko moč

11. januarja je bila v ljubljanskem Kinodvoru premiera celovečernega dokumentarca režiserja Roka Bička Družina, ki je na 20. Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljši film.

FILMSKA RECENZIJA

Železne stopinje

Ogled filma Železne stopinje priporočam predvsem oboževalcem heavy metala, rocka in glasbenih dokumentarcev. Za mlajše pa je morda zanimiv kot zgodovinski dokument. V skrajnem primeru boste videli Vilija Resnika skakati po odru v pajkicah.

RAZMIŠLJANJA

Kako zares uresničimo novoletne cilje?

Ali ste se kdaj vprašali, kaj je tisto, kar povzroči, da nekaterim ljudem uspe drastično spremeniti lastno življenje, medtem ko nas večina »dolgočasno« živi v vsakodnevni rutini?

2018 – januar

DOBRA ČAJANKA

Radio Capris povabil na čaj posebne Primorke

Na pogovor ob čaju so Caprisovci v petih dneh povabili pet Primork, ki so s svojim delovanjem in osebnostjo zaznamovale obalo. Z Dobro čajanko so želeli popestriti radijski program ter se pokloniti petim posebnim Primorkam.

20 LET V NOVEM POSLOPJU

Pomembna obletnica za Osnovno šolo Dante Alighieri v Izoli

24. januarja so v Izoli slavnostno obeležili 20. obletnico odprtja novega sedeža Osnovne šole Dante Alighieri. / Mercoledì 24 gennaio si è celebrato il XX anniversario dell’inaugurazione della nuova sede della scuola elementare “Dante Alighieri”.

OBČINA PIRAN SPOROČA

Za tesnejšo povezavo zalednega dela Portoroža in njegovega centra

Predstavili prostorske načrte Ob Belokriški, Park cvetja in Med vrtovi -, ki sestavljajo predlog nove urbanistične ureditve, s katero občina načrtuje tesnejšo povezavo zalednega dela Portoroža z njegovim centrom.

FILMSKA RECENZIJA

Družina, drugi Bičkov filmski dosežek

Pa jo imamo! Prvo filmsko recenzijo. Nastala je izpod prstov Erika Totha, ki je med drugim zapisal: “Slovenija je dobila še en izjemen filmski izdelek, ki ga toplo priporočamo tako filmskim sladokuscem kot širši zainteresirani javnosti.”

KEMPINSKI PALACE SPOROČA

Kempinski Palace Portorož na zimskem počitku

Kempinski Palace Portorož do 2. marca 2018 zapira svoja vrata. Zimsko spanje bo namenjemo polnjenju baterij za nov zalet v prihajajoči sezoni. Napovedujejo, da bo pomlad prinesla nove energije, atraktivne posebne ponudbe ter nova doživetja, zato se že veselijo vrnitve.

RAZPIS ZA DELOVNO MESTO

Center mladih Koper išče novega direktorja

Imenovani direktor bo javni zavod Center mladih Koper vodil naslednja štiri leta, mandat pa se bo pričel 1. marca 2018. Rok za oddajo prijav je 27. januar 2018. Rezultate izbora bodo kandidati prejeli v zakonitem roku.

COMUNICATO DELLA COMUNITA GIUSEPPE TARTINI

Carnevale a Pirano / Pust v Piranu

Si rinnova l’appuntamento con il Gran Ballo di Carnevale al Teatro Tartini, quest’anno ispirato ai personaggi storici/Tudi letos ga bo obeležil Veliki pustni ples v Gledališču Tartini, navdih za maske so zgodovinske osebnosti.

10. ISTRSKA PUSTNA POVORKA

Do konca januarja se lahko prijavite na Istrski karneval

Na spletni strani karnevala zbirajo prijave za pustne skupine, vozove in etnografske maske, prav tako pa ponudnike na stojnicah, ki bodo sodelovali na jubilejni 10. pustni povorki 2018.

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA

V galeriji AvanTuristica so odstrli dediščino Slovenije

Katedra za kulturni turizem UP FTŠ Turistice in Društvo popotnih fotografov in fotoreporterjev sta ob Evropskem letu kulturne dediščine odprli fotografsko razstavo »Odstrta dediščina Slovenije«.

OBALNA CESTA

Korak bliže k ureditvi zelene oaze med Koprom in Izolo

Mestna občina Koper in Občina Izola podpisali dogovor o pripravi regionalnega prostorskega načrta “Priobalni pas Koper – Izola”. Podpis pomeni korak bliže k ureditvi izjemnega prostorskega potenciala, ki ga to območje predstavlja.

DOBRODELEN RADIO CAPRIS

S hladilnikom toplega srca ogreli marsikatero otroško srce

Skupno so v decembru odpravili 100 družinskih paketov in dodatnih 100 sladkih paketov za otroke. Z akcijo sta Radio Capris in Zveza prijateljev mladine Slovenije polepšali konec leta mnogim otrokom in mladostnikom.

AS SPOROČA

Do roba sveta: zavarovanje Tujina AS

Zavarovalnica Adriatic Slovenica je posodobila in pocenila svojo ponudbo asistenčnega zavarovanja v tujini. S Tujino AS si zagotovite hitro in strokovno zdravstveno oskrbo na vseh celinah in v vseh državah sveta, tudi v zasebnih bolnišnicah.

OBČINA PIRAN SPOROČA

Od 1. februarja bodo avtobusi med Fornačami in Tartinijevim trgom vozili pogosteje

… in dlje; zadnji odhod s Tartinijevega trga bo ob 1.45

DOBRODELNA SKODELICA

Z druženjem ob skodelici kave smo lahko tudi dobrodelni

Akcija Dobrodelna skodelica, ki jo študentje ŠOUP izvajajo v sodelovanju z gostinskimi lokali, traja do konca januarja.

POMAGAJMO DRUŽINI RAJK

S filmom Družina in humanitarno akcijo do večje občutljivosti za ljudi v stiski

Film Družina bo v Kinu Odeon Izola predvajan med 17. in 21. januarjem.

POLICIJA OPOZARJA

Povečan nadzor nad telefoniranjem med vožnjo

Udeležence v prometu obveščajo, da bodo v času med 15. in 26. januarjem povečali nadzor nad uporabo naprav in opreme, ki ovirajo voznike med vožnjo. Uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo se namreč naglo povečuje.

AGONIJA IPS DELAVCEV

Vprašanje vladi: Čemu skrivalnice, če nihče ne nasprotuje direktnemu zaposlovanju IPS delavcev

Pismo sindikalnih organizacij vladi, SDH in Luki.

PETA PREMIERA GLEDALIŠČA KOPER

Predstava Zadnje lune ponuja razmislek o staranju in smrti

Glavno vlogo v predstavi Zadnje lune Furia Bordona, ki jo je režiral Dušan Mlakar, igra Boris Cavazza, družbo na odru pa mu delata še Rok Matek in Anja Drnovšek.

MESTNA OBČINA KOPER SPOROČA

Poziv zavezancem za pavšalno turistično takso

Lastniki počitniških stanovanj ali hiš so pozvani, naj najkasneje do 31. januarja sporočijo morebitne spremembe, ki vplivajo na obračun pavšalne turistične takse.

BOŽIČNI IN SILVESTRSKI POTOP

Podvodni svet piranske Punte tudi letos krasijo jaslice

Piranska Punta je tudi letos gostila potapljače, ki so se udeležili božičnega potopa in na 12. metrih globine že tradicionalno postavili jaslice.

PIRANSKI ZALIV

Slovensko-hrvaški shod proti nacionalistični politiki obeh držav

S skupno akcijo sta hrvaška Radnička fronta in slovenska Levica izrazili nezadovoljstvo z načinom reševanja vprašanja o meji v Piranskem zalivu.

PRECEPLJENOST POD VAROVALNO STOPNJO

Ob sumu pojava ošpic je nujno obvestiti zdravnika in ostati doma

Nacionalni inštitut za javno zdravje je sporočil, da so prejeli obvestilo o pojavu ošpic pri otroku, ki se je mudil na potovanju v Srbiji.

GORELO JE MORJE

Nadja Terčon: Sergej Mašera sodi med glavne tvorce slovenske pomorske identitete

Ob obletnici poimenovanja pomorskega muzeja po velikem junaku so spomin nanj počastili z izdajo knjige Gorelo je morje, pod katero se je podpisala muzejska svetnica dr. Nadja Terčon.

OBISK ELZBIETE M. GODZIAK

Najbolje, kar lahko ponudimo migrantom, sta izobraževanje in delo

Pred vrnitvijo v združene države se je odzvala na povabilo PRIMSS-a in v Študentskem centru UP bila gostja pogovornega večera, na katerem se je z njo pogovarjal Matic Munc.

PRIREDITVE

Decembrska zmrzal, ki ogreje srce

Pri kraljici so poskrbeli za pijačo in jedačo, na odru pa je od 20. ure dalje kraljevala istrska folk punk skupina Folpi, ki je svojo vrnitev pod žaromete označila kot pomlajujočo.

iz tiskane izdaje – december 2017

arhiv

INTERVJU

»Celotno analizo dosežkov bom naredil ob zaključku mandata«

Pogovor z mag. Igorjem Kolencem, županom Občine Izola.

INTERVJU

»Kot župan pomembnosti projekta nikoli nisem meril po atraktivnosti«

Pogovor s Petrom Bossmanom, županom Občine Piran.

NE SPREGLEJTE

Heroj ni tisti, ki vozi pod vplivom alkohola, ampak tisti, ki sede za volan trezen

Konec novembra so v zavodu Vozim začeli z novo akcijo Heroji furajo v pižamah, katere glavno sporočilo je “poskrbi za varen prevoz domov”.

ZDRAVJE

Zakaj bo 2018 najboljše leto doslej?

Včasih cilje dosežemo, včasih pa opustimo, a le redko zares dosežemo tisto veselje, ki ga iščemo. Zakaj? Zato ker tisti občutek sreče, ki ga pogrešamo, ni prav nič povezan s cilji. Kako torej doseči, da bo 2018 najboljše leto, četudi ne boste dosegli ciljev?

ZDRAVJE

»Rešen sem optičnih pripomočkov za vse čase!«

Reški glasbenik Sandro Bastiančić uspešno opravil operacijo sive mrene z odpravo dioptrije v okulističnem centru Hawlina & Schollmayer v Portorožu.

INTERVJU

Nogometna šola Ankaran

»Z občino se konstruktivno pogovarjamo že od samega začetka. V društvu razumemo, da ne moremo vsega uresničiti kar čez noč, a kljub temu si želimo, da bi določeni postopki za uresničevanje skupnih načrtov potekalo hitreje kot doslej.«

MAK IN PLAVICE

Učimo se za življenje

V mladih tiči »sled genialnosti na nekem področju« in uspešen je učitelj, ki to genialnost zna odkriti in podpreti. Učenec mora razvijati svojo željo po napredku in svobodno ter sproščeno dojemati ustvarjalno moč, da bo po končani šoli samozavestno stopil v življenje.

AKTUALNO

Sreč’nga pa zdrauga!

Tako vam iskreno želim vse dobro v letu 2018, ki je naša naslednja postojanka. Tudi v tem letu bodo preizkušnje, kot vedno, pričakajmo jih trdni in odločni, samosvoji in povezani, dobro nadihani in krepki, kreativni in humorni. Le tako bomo ponovno prižgali plamene strasti v tistih ugaslih očeh. Srečno!.

KRŠENJE PRAVIC

Maraton pisanja apelov “Pišem za pravice”

V okviru projekta, ki ga organizira Amnesty International, so ljudje po vsem svetu pisali apele ali podpisovali peticije za ljudi, ki jim oblasti kršijo pravice. V projektu so sodelovale tudi šole na obali, zaradi velikega zanimanja so v portoroškem dijaškem domu delavnico pisanja apelov pripravili celo izven pouka.

KULTURA

84 let restavratorja Leopolda Belca

Zadnja leta rad dela lesene mizice z intarzijami. Tako je ob svojem 84. rojstnem dnevu povabil v Apollonijevo plačo na njihov ogled. A ni šlo samo za razstavo, saj je tja prišlo kar precej njegovih učencev in vseh, ki cenijo njegovo mojstrstvo.

MORJE

Morje priložnosti – vključevanje prostovoljcev v opazovanje morja

V modernem svetu, ki je odtujen od narave, je zelo pomembno, da se v opazovanje slednje vključujejo prostovoljci.

KULTURA

Kozjanski park in Maroška pravljica v Apollonijevi palači

V piranski Apollonijevi palači in galeriji Lera se v organizaciji Zavoda Runa ena za drugo vrstijo razstave slikarjev, kiparjev in fotografov. Na začetku decembra so tako povabili na otvoritev kar dveh fotografskih razstav.

ZANIMIVOSTI

Vodnjaki v Piranu hranijo številne življenjske zgodbe

V pogovoru z Danielo Paliaga Jankovič, ki ga je vodila Manuela Rojec, smo izvedeli, da je med raziskovanjem odkrila okrog 40 vodnjakov, ki pa so žal večinoma neuporabni in zanemarjeni.

ZDRAVJE

Prazniki in odnosi

Sama ne zapadam v mrzlične praznične nakupe, se pa rada sprehodim skozi okrašena mesta, skozi množico ljudi, ki je takrat, vsaj meni se zdi tako, drugačna. Bolj odprta. Bolj topla. Bolj prijazna.

MLADI

Nassim Djaba: Najbolj me veseli, če lahko nekomu pomagam razviti najboljšo verzijo sebe

Pogovor z novim predsednikom Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

ZAVAROVALNIŠTVO

Dobičkonosno in razvojno naravnano poslovanje skupine Adriatic Slovenica

Ustvarila je 235 milijonov evrov bruto zavarovalne premije in prilivov v pokojninske sklade, upravljala pa je s 570 milijoni evrov finančnih naložb

RAZMIŠLJANJA

Postavite si cilje, novo leto je že tu!

Ali ste se mogoče kdaj vprašali, koliko časa boste še živeli? Ali se sploh zavedate, da smo kot paštete in imamo omejen rok trajanja?

Primorski Odmevi

Primorski odmevi so nov brezplačni mesečnik za področje slovenske Istre, ki bo vsak mesec prispel na 15.000 naslovov v štirih obalnih občinah. Za vas smo pripravili tudi elektronsko različico, na kateri boste poleg vsebin iz tiskane izdaje dnevno prebirali aktualne prispevke o dogajanju na obali.


2017 – november/ december

Zaradi obilnih padavin poplavljena celotna Sečoveljska dolina

V piranski občini so obilne padavine poplavile Sečovlje in številne obalne ceste.

Dobrodelnost združila ustvarjalce okraskov vseh starosti

102 je letošnja številka likovnih navdušencev, ki je ustvarila 115 izjemnih izdelkov.

Za uvod v Carpaccievo leto v Piranu o med vojno odnesenih umetninah iz slovenske Istre

Predavanje Sonje Ane Hoyer v Mestni knjižnici Piran.

Uspešna vrnitev pevske revije Se passi per di qua

Na predvečer svetovnega dneva zborovske glasbe smo bili priča vrnitvi letne zborovske revije.

Risbe Zorana Mušiča več desetletij čakale, da jih odkrijejo

V Trstu odkrili 23 doslej neznanih risb, ki so nastale v Dachau.

iz tiskane izdaje

arhiv

AKTUALNO

»Biološka raznovrstnost našega morja jemlje dih vsakemu, ki si za to vzame čas«

Ob starem mandraču v Piranu se nahaja Villa Piranesi, v kateri ima že več kot štirideset let svoje prostore Aquarium Piran – Pirano. Leta 2009 je dobil novo podobo in sodobno opremo. V novih in večjih prostorih je nameščenih petindvajset bazenov, ki so osvetljeni z umetno svetlobo.

ZDRAVJE

Droge so odsev družbenega sistema in okolja, v katerem živimo

Milan Krek je eden najboljših poznavalcev problematike zlorabe drog pri nas. Včasih je bil vodja državnega urada za droge, danes pa je predstojnik območne enote NIJZ Koper.

INTERVJU MESECA

Panika je moja muza

O njem se je zadnji mesec govorilo skoraj na vsakem koraku. Ljudje so ga ustavljali in mu čestitali, nekateri so celo naredili ovinek na izletu za ogled ulice, kjer živi. Drago Mislej – Mef, novinar, kantavtor, tekstopisec, organizator prireditev in še bi lahko naštevali. Letošnji dobitnik nagrade Franeta Milčinskega – Ježka.

GLASBA

»Rad bi še kdaj nastopil na Melodijah morja in sonca«

Legendarni primorski pevec z enim najbolj prepoznavnih glasov pri nas je vedno v pogonu. Ker je aktiven na različnih področjih, ga ni lahko “ujeti” za pogovor ob kavi. Si pa za slednje po hudi nesreči leta 2015 vzame veliko več časa.

MLADI

Naučiti se moramo zdrave uporabe digitalnih vsebin

Lani je na Ljubljanski ulici 22 v Izoli svoje prostore odprl LogOut. Odprti so za otroke, mladostnike in odrasle, ki imajo težave s prekomerno uporabo sodobnih tehnologij, pomemben del njihovega poslanstva pa predstavljajo tudi preventivne dejavnosti za strokovno in širšo javnost.

AKTUALNO

»Povezani smo ne le bolj obiskani, ampak se nas tudi dlje sliši«

Muzeji Piran je blagovna znamka, ki izpostavlja izjemno historično in kulturno bogastvo mesta, ki je shranjeno ter interpretirano v kar devetih muzejih.

AKTUALNO

Evropski dan darovanja

V okviru 28. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe so s projekcijo filma Katell Quillévéré z naslovom Pokrpajmo žive, ki je nastal na podlagi istoimenskega romana francoske pisateljice Maylis de Kerangal, obeležili tudi Evropski dan darovanja.

INTERVJU

»Koper, mesto stoterih sonc«

Skupni imenovalec oziroma rdeča nit občine Koper in dogajanja v njej pa je zagotovo sonce, ki nas na destinaciji spremlja na vsakem koraku, v mestu in na podeželju. V soncu se prepoznamo, iz njega smo razvili tudi slogan – »Koper, mesto stoterih sonc«.

AKTUALNO

Občinska uprava je v prvi vrsti servis občanov

Sabina Mozetič: Da delamo dobro, se kaže v zadovoljstvu ljudi, ki tukaj živijo, kot tudi v zadovoljstvu tistih, ki k nam prihajajo – in to je tisto pravo priznanje za dobro delo in uspehe, ki jih beležimo.

MORJE

Morske raziskave – obetavne priložnosti našega časa

Izvedba zahtevnih, dolgotrajnih mednarodnih projektov in opazovalnih sistemov presega človeške in denarne zmožnosti le ene ali nekaj držav.

INTERVJU

Vsi smo odgovorni za odkrivanje spolnih napadov na otroke

Katja Bašič: Zastaralnega roka sploh ne bi smelo biti, ker mnoge žrtve spregovorijo šele v odraslosti, ko so sploh sposobne prvič spregovoriti.

AKTUALNO

Kako vam lahko naturopati pomagamo?

V novembru je v Bruslju diplomirala prva generacija novogoriške šole za evolutivno naturopatijo, ki je članica bruseljske Universite Europenee Jean Monet, in s tem je Slovenija postala bogatejša za osem novih naturopatov.

AKTUALNO

Glas za resnico in dostojanstvo

Majhna slovenska družba se stiska v strahu in velika večina uglednih ljudi raje pomaga prikrivati zlorabe. Želja je, da bi se stopnja ozaveščenosti, kaj spolna zloraba sploh je, povečala, in želja je tudi, da bi se odrasli preživelci spolne zlorabe opogumili ter povedali svojo zgodbo. Stiskam pesti, da jih bo čim več.

ZDRAVJE

Kdo sem jaz? Kdo si ti? In kdo sva midva?

Partnerski in družinski terapevti dostikrat govorimo, pišemo in razpravljamo o odnosih, kot da je to neka sveta stvar, brez katere ne moremo in ne zmoremo preživeti. In veste kaj? Res so sveta stvar. So nekaj, v kar se rodimo, nekaj, brez česar – sploh v prvih mesecih in letih – ne preživimo.

ZDRAVJE

Ljubosumje je izraz ljubezni

Mogoče se boste nekateri smejali ob tem naslovu, spet drugi pa močno prikimavali. A dejstvo je, da danes radi povemo, kako je naš partner ljubosumen, saj se na ta način pohvalimo, da imamo nekoga, ki mu je mar za nas. In to, da nas ima nekdo rad, je tako zelo vredno, da vztrajamo tudi v najtežjih trenutkih.

RAZMIŠLJANJA

Samopodoba in prevarantski sindrom

Ali verjamete, da je vaše današnje življenje, takšno, kakršno je, v večini le posledica tega, kako so se vaši starši v rani mladosti pogovarjali z vami?

2017 – oktober / november

Razlog za nasilje posameznika se skriva v nasilju, ki ga navadno ne vidimo

Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami.

Poezija, ki nastane v sožitju z glasbo

Predstavitev prve pesniške zbirke Matevža Šaleharja – Hama z naslovom Lubezen.

Nekatere skrivnosti ne smejo ostati skrite

Državni zbor je gostil predstavitev knjige Simona Mičića z naslovom Deček s tatujem na srcu.

Sociodrama – igra vlog za družbene spremembe

Center mladih Koper gostil tri delavnice sociodrame.

Pirančan, ki je zbral in uredil zgodovinske dokumente o mestu

V Tartinijevi hiši je potekala mednarodna konferenca o grofu Stefanu Roti.

Piransko pokopališče skriva zanimive zgodbe iz preteklosti

Zgodbe grobov imajo veliko zgodovinsko vrednost.

iz tiskane izdaje

arhiv

INTERVJU

En človek, dve uspešni podjetji

»Veseli smo, da smo ustvarili zgodbo o istrskem kmetijstvu, ki jo slišijo tudi v Ljubljani. Hvaležni smo našim prednikom, da so v Istri ohranili čudovito kulturo pridelave grozdja in vina in sedaj je ta naloga na nas.«

POGOVARJALI SMO SE

Nekdanja poslanka v pogovoru z našimi poslanci

Predstavniki obalnih občin v Državnem zboru Republike Slovenije, Matej Vatovec, Marko Ferluga in Tomaž Gantar, o aktualni politični situaciji.

INTERVJU

“Znanje je moteče, ker je orožje, s katerim se lahko uprete gospodarju”

»Težke situacije niso dovolj za osebnostno rast, gotovo pa so za osebo, ki ima izoblikano vest, potencial, ki ga lahko vnovči, če ga zmore.«

AKTUALNO

Kdo lahko vpliva na razvoj portoroškega turizma?

Letošnja 120-letnica začetkov zdraviliškega turizma v Portorožu bi nas vse morala malce zaskrbeti. Občina v zvezi z razprodajo hotelov ne more ukrepati, minister se jezi, hoteli pa poceni dobivajo nove lastnike.
Turistično združenje Portorož medtem piše novo strategijo.

GLASBA

Lea Sirk: »Od šova pričakujem ogromno izkušenj«

Biti nekdo drug je veliko lažje, kot biti iskren in to, kar si. Pri sebi se vedno bojiš odzivov, da ne boš sprejet. Pri imitaciji si pač nekdo, ki ga ljudje že poznajo, in se trudiš tako približati liku, da je njim zanimivo in zabavno. Je pa tudi za tem veliko trdega dela, a se izplača.

AKTUALNO

Župan je tisti, ki pove, kam želi

V družbi, v kateri živimo danes, je vse prevečkrat tisto, kar je dobro, »od boga dano« in samoumevno, za slabe stvari pa je vedno nekdo kriv. Tudi zaposleni v občinski upravi si želimo slišati kakšno pohvalo.

INTERVJU

Vsak otrok bi moral uresničevati svoje pravice o lepih počitnicah

Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič od leta 1956 skrbi za zdravje otrok in mladine. O njihovi ponudbi smo se pogovarjali z vodjo MZL mag. Ano Žerjal.

INTERVJU

Cepljenje proti gripi svetujemo vsem

O aktualnem cepljenju proti gripi in o delu na koprski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje smo se pogovarjali z vodjo delovnega področja nalezljivih bolezni Borisom Kopilovićem.

SKOZI ČAS

Častitljivih devetdeset let Sergia Perentina, ki mu morje pomeni življenje

Devetdeset let, zaznamovanih s tremi besedami; Piran, morje in ribištvo.

TURIZEM

»Obisk Parka presega pričakovanja«

Park vojaške zgodovine je rezultat močne volje ljubiteljev vojaškozgodovinske zapuščine v občini Pivka in na ministrstvu za obrambo ter občinske uprave v Pivki, ki je v svoji vojaški dediščini prepoznala velik razvojni potencial.

OTVORITEV

Hvala Supernova, dobrodošel Park Center!

Nakupovalno središče Park Center Koper nadaljuje 15-letno tradicijo svoje predhodnice Supernove, ki je bila na obalnem področju prvo večje nakupovalno središče. V petek in soboto, 13. in 14. oktobra, je na Vikendu zabave in popustov center spektakularno proslavil nov začetek.

MLADI

Mojca Vojska: »Ni pomembno, kdo vodi mladinski center, ampak kako ta oseba vidi mlade«

Namen CMK je omogočiti mladim prostor in mentorsko podporo ter jih spodbujati pri razvoju njihovega potenciala.

MLADI

Ujeti v mrežo družbenih omrežij

O b s t a j a j o temne in svetle plati ogromne mreže, ki ti v sekundi omogoča, da se povežeš z družino in prijatelji, tudi z idoli in celo neznanci, ne glede na to, na katerem koncu zemeljske oble živijo.

POGLED NAZAJ

Neprecenljivi spomini na filmsko mladost v Piranu

V šestdesetih letih minulega stoletja, pa nekje do srede sedemdestih, je bilo za mnoge Pirančane in Pirančanke nekaj samoumevnega, da so kdaj manjkali v šoli, ker so imeli snemalni dan. Posebno gimnazijci so redno statirali v filmskih kadrih, kjer so lahko od blizu spremljali proces nastajanja filmov.

OBLETNICA

40-letnica obnovljene in razširjene koprske škofije

17. oktobra leta 1977 je papež Pavel VI. z bulo Prioribus saeculi obnovil starodavno koprsko škofijo in ji pridružil ozemlja v R Sloveniji, ki so pred drugo svetovno vojno pripadala sosednjim škofijam (Gorica, Trst, Reka). Razširjeno koprsko škofijo je pridružil slovenski cerkveni pokrajini.

PRAZNOVANJA

Samhein ali konec poletja – keltski praznik noč čarovnic

Kelti so na našem ozemlju staroselcem v zapuščini predali veliko praznikov, med njimi je noč čarovnic ali novo
leto čarovnic tradicionalni običaj in navada, ki so jo že pred več kot 2000 leti praznovali predhodniki Irske.

GASTRONOMIJA

Popečena telečja rebrca s kakijevo omako

Dobrodošli v naši Kantini Rikardo Portorož, kjer Vas pričakujemo v prijetnem domačem ambientu, kjer se domači okusi prepletajo s pestro izbiro južnoprimorskih vin (preko 60 različnih vrst) in ostalih pijač.

ZDRAVJE

Rojevanje in umiranje odnosov

Septembrsko deževno jutro. Poletje se je poslovilo … Strmim skozi okno in razmišljam … In me prešine: rojevanje in umiranje letnih časov je tako zelo podobno rojevanju in umiranju odnosov. Odprimo svoja srca odnosom, pustimo jim brsteti v pomladnem upanju,poletni rasti, jesenski pisanosti in prijetnem zimskem dremežu.

ZDRAVJE

Ta pa vara

Živimo v svetu, kjer je zvestoba izredno cenjena, a menim, da redko zaslužena. Namenoma sem izbrala to težko
besedo, saj je dober odnos potrebno graditi in si zaslužiti, da odnos traja. Vse preveč pogosto zahtevamo zvestobo, ne da bi pomislili, kaj smo zanjo pripravljeni narediti.

ZDRAVJE

Ali sem nor?

Nismo zapečeni kot žemljice, enkrat za vse življenje, spremenljivi smo kot plastelin. Zabloda človeka, ki se je ne zaveda, je v tem, da misli, kako se ne more spremeniti. Napaka! Vsak dan je novo poglavje. In kdo vodi roko naše spremembe? Ja, saj že sami veste – mi sami.

ZDRAVJE

Skrb za duševno zdravje: V stiski poišči pomoč

Ob letošnjem dnevu so združile moči ustanove obalno–kraške regije, ki delujejo na področju duševnega zdravja, in organizirale dvodnevno prireditev z naslovom Iz stiske do rešitve. Vse aktivnosti so bile usmerjene predvsem v krepitev notranjih moči posameznika, občutka sreče, dobrega počutja in pozitivne samopodobe.

OBISKALI SMO

Toyotini kupci ambasadorji hibridnih vozil

Andreja Jereba povezujemo z avtomobilizmom že 24 let, ko je začel svojo kariero in postal zapisan kot najboljši slovenski reli voznik.

2017 – september

Odnos do maternega jezika = odnos do kulturne identitete

Na današnji dan reformacije obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika.

Istrski oktoberfest: Buče, pivo in okus po soli

Na 1. Istrskem oktoberfestu so bile poleg piva v središču buče in okus po soli.

“Edina odrešitev je v spoznavanju samega sebe”

Najnovejša esejistična knjiga Marka Pavlihe nosi naslov Pritisni na tipko Človek.

“Ne gre za pravico, da si lahko nekaj. To pač si!”

Regionalna konferenca z naslovom “Kaj pa ti opaziš? Spolna usmerjenost in naša družba”.

“Na mladih svet stoji. Zakaj ne bi tudi Izola?”

V Izoli so pripravili posvet med mladimi različnih organizacij in odločevalci Občine Izola.

iz tiskane izdaje

INTERVJU

Katja Pegan: Ohraniti moramo tistega radovednega in radostnega otroka v sebi

V Piranu rojena Katja Pegan je študij gledališke in radijske režije na AGRFT v Ljubljani končala leta 1989 z diplomsko predstavo Don Lorenzo V. Bartola pod mentorskim vodstvom Dušana Mlakarja.

INTERVJU MESECA

»Intereuropa je trdoživo podjetje«

Ernest Gortan je na čelu koncerna Intereuropa od leta 2009, ko je bila družba zaradi zgrešenih investicij in visoke zadolženosti na robu stečaja. Po uspešno izvedenem prestrukturiranju je Intereuropa danes stabilno podjetje, ki energijo usmerja v razvoj.

INTERVJU

Krog varnosti prinaša popolno paleto produktov, ki jih posameznik potrebuje

Predsednik uprave zavarovalne družbe Adriatic Slovenica s sedežem v Kopru, Gabrijel Škof, je ponosen, da njihova strategija temelji na več kot petindvajsetletnih izkušnjah in zaupanju.

MEDIJI

Radio Capris – Za uspešno prihodnost je potrebna pozitivna vizija

Radio Capris, najmočnejša radijska hiša na Obali, je v novo medijsko sezono stopila z močnim vetrom v jadrih. Upravljanje blagovne znamke je prevzel izkušeni medijski strokovnjak Robert B. Deduš.

AKTUALNO

Je piranska občina prijazna do domačinov in obiskovalcev?

21. septembra na osrednji portoroški plaži ob sončnem vremenu in 23 stopinjah morja ni niti enega ležalnika in senčnika več.

NAŠE MORJE

Morske pošasti, kot jih še ni bilo

Uvajanje novih tehnologij povzroča neznane in nepredvidljive posledice, zaradi česar postaja okolje vedno bolj
izčrpano in ranljivo, prihodnost pa izredno negotova.

NAŠE MORJE

Klavdij Godnič: Tradicionalno solinarstvo je pogoj za obstoj ogroženih rastlin in živali v solinah

Danes Sečoveljske soline nimajo večje gospodarske vloge s stališča pridelave soli – njihov osnovni namen je naravovarstveni.

AKTUALNO

Prostorsko urejanje občine Piran mora biti prilagojeno potrebam občanov

Pogovarjali smo se z novim direktorjem piranske občinske uprave, Alešem Buležanom, ki verjame, da v Piranu začenjajo nov razvojni cikel.

TURIZEM IN IZOBRAŽEVANJE

»Tu se zbiramo tisti, ki smo odprti do novih znanj in spoznanj«

UP Fakulteta za turistične študije – Turistica že od leta 1995 izobražuje mlade kadre za področje turizma. Njen dekan Janez Mekinc, vabi vse študente, raziskovalce in strokovnjake, da vstopijo v svet turizma skozi vrata Turistice.

AKTUALNO

Slovenija in Hrvaška po arbitražni odločbi

V organizaciji Slovenskega društva za evropsko pravo je v četrtek, 31. avgusta, na Evropski pravni fakulteti Nove univerze v Ljubljani potekalo predavanje prof. dr. Marka Pavlihe o arbitražni odločbi in njegovi uveljavitvi z naslovom “Bo jalovo sodelovanje končno postalo evropsko – lojalno?”

KULTURA

“Ples je igra glasbe, kostumov, luči in gibov …”

Poleti se Piran za teden dni že tradicionalno prelevi v plesno prestolnico Slovenije, saj je polovica poletnega festivala namenjena ljubiteljem plesa. Na njem je tudi letos poučeval in plesal Gaj Žmavc, ki sodi med najboljše slovenske koreografe mlajše generacije.

KULTURA

Poslanstvo Bunkerfesta je spodbujanje ohranjanja lokalne glasbene scene

Četrta izvedba festivala je bila predvsem bogata z izkušnjami, s katerimi bodo prihodnje veliko lažji zalogaj. Matjaž pa bo vztrajal, dokler ne bo v Izoli vsaj pet glasbenih festivalov, festival za otroke in ostale prireditve, ki jih kot turistično mesto morajo imeti.

ZDRAVJE

Osteoporoza ali »tiha bolezen«

Osteoporoza je presnovna bolezen kosti. Kosti zaradi sprememb v strukturi in vsebnosti kalcija postajajo vse bolj lomljive. Če je ne preprečimo ali ne zdravimo, se lahko kosti pričnejo posedati že zaradi lastne teže (vretenca) ali pa pride do zloma že ob minimalnih obremenitvah.

ZDRAVJE

»V desetih minutah sem spregledala«

»V desetih minutah sem spregledala,« je navdušeno povedala naša znana igralka in voditeljica Zvezdana Mlakar, ki se je odločila, da se za vedno poslovi od očal in je svoje oči zaupala dr. Nikici Gabriću, ustanovitelju in direktorju Klinike Svjetlost.

ZDRAVJE

Razumeti nerazumljivo

Nadaljujem s svojim pisanjem o zasvojenosti z alkoholom, težavi, ki je v Sloveniji zelo razširjena. Ker o alkoholu ni nikoli preveč besed, ker je zaradi njega toliko zlomljenih duš, ker je zaradi njega toliko razbitih družin, ker je zaradi njega toliko nesrečnih otrok, ki zaradi alkoholizma pri starših nosijo posledice vse življenje.

ZDRAVJE

Strah, ki uničuje tudi razmerja

Na srce vam torej polagam, da se ne bojite strahu. Soočite se z njim in ga spoznajte. Strah je vaš prijatelj, ker vas opominja na stvari, ki so vas bolele, hkrati pa vam daje priložnost, da z zavedanjem pridobite tudi nove izkušnje v vašem življenju.

ZDRAVJE

Tina Podlogar: Samomore lahko preprečujemo

S preučevanjem samomorilnega vedenja se je ukvarjal tudi pokojni dr. Andrej Marušič, v spomin na njegovo delo pa so v Kopru ustanovili Inštitut Andrej Marušič, v okviru katerega deluje tudi Center za raziskovanje samomora. Tam smo se pogovarjali s Tino Podlogar, univ. dipl. psihologinjo.

GLASBA

Operni oder je čarobni prostor, kjer je vse mogoče

Štefica Stipančevič – Steffy sodi med tiste ljudi, ob katerih pozabiš, da ima svet tudi sence. Vprašanje o tem, kaj počne, da tako blagodejno vpliva na ljudi, se ji je zdelo težko, čeprav je nanj odgovorila večkrat. Z vsakim odgovorom posebej.

ZANIMIVOSTI

Voda – od mita do arhitekture

Ideja o skupni evropski civilizaciji in kulturni raznolikosti Evrope je zasnovana na spodbujanju dialoga o socialnih, političnih in ekonomskih izzivih današnjega časa. V najbolj prepoznavnem projektu Sveta Evrope in Evropske Unije sodeluje 50 držav, 6.000 mest, 30.000 kulturnih spomenikov.

RAZVEDRILO

Se ga še spomnite?

Bil je smešen, ampak lopove pa je precej bolje lovil, kot njegovi današnji nasledniki…

2017 – julij / avgust

arhiv