GLEDALIŠČE KOPER

April v Gledališču Koper prinaša premiero Za blagor vseh ljudi

Koper, 2. april 2018
April v koprskem gledališču začenjajo s smehom, ki mu kasneje dodajo goste iz soseščine ter dramo o strahu, za zaključek pa znova postrežejo z monokomedijo.

Foto: Sovražnik ljudstva, vir: HNK Split

Gledališče Koper v prvem aprilskem tednu vabi na glasbeno-gledališko predstavo Tesla v izvedbi vsestranskega glasbenika Janeza Dovča in komedijo Čakalnica, s katero nas bosta nasmejala Lado Bizovičar in Janez Hočevar-Rifle.

Gostili bodo tudi Hrvaško narodno gledališče Split s predstavo Sovražnik ljudstva, ki si jo lahko ogledate imetniki abonmaja Brezmejni in vsi tisti, ki bi jo želeli vključiti v vaš izbirni del abonmaja. V aprilu bo na vrsti še ena izbirna predstava iz drugega sklopa, in sicer komedija Cucki, ki je na lanskih Dnevih komedije prejela nagrado za Žlahtno komedijo po izboru občinstva.

Drugo polovico meseca bodo v koprskem gledališču začeli s premiero drame o strahu Za blagor vseh ljudi v režiji Nenni Delmestre. Predstavo si boste v aprilu ogledali imetniki abonmaja 2, Premiera in Sobota, sredini abonenti pa v začetku maja. Ponovno bo na obiskal prišel tudi Denis Avdić in vas nasmejal z monokomedijo Moški so z Marsa, ženske so z Venere, na aprilskem Intervjuju Primorskih novic na odru pa bodo gostili Manco Košir.

Program za otroke

V soboto, 7. aprila, bosta istočasno na sporedu kar dve otroški predstavi. Prva, Pravljica o Mezinčku (abonma Mali oder in izven), vas bo v mali dvorani popeljala v svet lutk, Mini cirkus Bufeto (abonma Mavrična ribica in izven) pa bo veliko dvorano spremenil v prizorišče zabave, norčij in nepozabnih dogodivščin. Teden kasneje se nam bo na malem odru pridružila Binka Tinka Pobalinka, ki bo najmlajšim znova razkrila skrivnosti vsakdanjega življenja.

Sovražnik ljudstva

Dr. Stockmann, zdravnik v priljubljenem kopališču, odkrije, da je tamkajšnja voda onesnažena ter nevarna za življenje kopalcev in obiskovalcev. Zaradi zdravnikovega vztrajanja pri obnovi vodne napeljave (pa tudi pri moralnem očiščenju »kužne jame«), ki je vir onesnaževanja, ga ambiciozni župan in skupnost razglasita za »sovražnika ljudstva«. V njegovem odkritju namreč ne vidita drugega kot škandalozno izmišljijo, ki bi zahtevala prevelike stroške in najverjetneje ustavila dobičkonosne načrte z zdraviliškim turizmom. Toda izolacija simpatičnega in pravičnega Stockmanna (igra ga Elvis Bošnjak) ga v boju z oblastniki za pitno vodo naredi še močnejšega …

Kritiki so ob splitski uprizoritvi Ibsenove drame iz leta 1882 zapisali, da je z Bošnjakovo priredbo postala bolj »tekoča in razumljiva«. Režiserka Nenni Delmestre pa je »zelo subtilno, toda hkrati suvereno pokazala, da je Ibsen po več kot stoletju še kako aktualen, kljub vsem novim komunikacijskim kanalom. Pokazala je ta boj med resnico in lažjo, manipulacijo medijev in vpliv na nekritično maso, a tudi moč posameznika«.

Foto: Za blagor vseh ljudi, vir: Gledališče Koper

Za blagor vseh ljudi

Običajni ljudje v običajnem obmejnem naselju. Na drugi strani meje drugi ljudje: nevarni že po definiciji. Tudi slednji so običajni ljudje, tako kot ljudje obmejnega naselja. Vendar različni: tujci so, in predvsem nezaželeni. In v tem smislu se organizirajo. Organizirajo se v majhne, vendar zelo motivirane skupine obhodnih straž, ki delujejo kot zaščita pred priseljenci, organizirajo se v skupine nočnih straž ob rečnemu bregu, ki v resnici predstavlja mejo. Složni in odločni so, da ne pustijo nikogar čez tisti breg. Ko enemu izmed tujcev vendarle uspe prečkati reko, ga ujamejo, o njegovi usodi pa odloča skupinica privilegiranih prebivalcev zaselka (lastnik supermarketa in njegova žena, mehanik in njegova hči, zdravnik, naciskin in občinski uradnik), ki jih avtor pred nami izrisuje v grobih potezah ter besedilu, ki ne pozna ločil.

Ob njihovem »iskanju« odgovorov na vprašanje, kaj storiti z nezakonitim pribežnikom, avtor razkriva njihove najtemnejše strasti, resnične razloge njihovih čutenj in dejanj, njihove zgrešene principe, ki jih narekujejo njihovi »zdravi« in »dobri« nameni, ter preko njih hkrati odstira in odslikava srhljivo brezčutnost sodobne družbe, njeno ksenofobijo; predvsem pa strah pred neznanim in pred vsem, kar ni družbeno sprejemljivo.

Dramo Za blagor vseh ljudi, ki je danes celo bolj aktualna kot v času svojega nastanka, je italijanski režiser, igralec in dramatik Francesco Randazzo (1963) napisal po resničnem dogodku in zanjo leta 1996 prejel nagrado Candoni Arta Terme.

Mesečni program Gledališča Koper

Povezane vsebine:

Katja Pegan: Ohraniti moramo tistega radovednega in radostnega otroka v sebi