ZELENA SHEMA SLOVENSKEGA TURIZMA

Anketa za občane in obiskovalce Kopra za pridobitev znaka Slovenia Green

Koper, 9. november
Mestna občina Koper je letos vstopila v Zeleno shemo slovenskega turizma, v sklopu katere se poteguje za pridobitev znaka Slovenia Green Destination. V zaključni fazi pridobivanja znaka potrebuje pomoč občanov in obiskovalcev.

Foto: Slovenia Info

Zeleno shemo slovenskega turizma je razvila Slovenska turistična organizacija, deluje pa kot certifikacijska shema, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom ponudi konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja, skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira.

Kot pojasnjujejo na Slovenski turistični organizaciji, je Slovenia Green certifikacijski program in znamka kakovosti, s katero se označuje izpolnjevanje zahtev, ki jih za destinacije in ponudnike opredeljuje zelena shema, njena ključna uporaba pa je promocija zelenih destinacij in ponudnikov. Znamko lahko uporabljajo zgolj tiste destinacije in ponudniki, ki so vstopili v zeleno shemo in izpolnili pogoje za pridobitev znamke.

»Zelena shema slovenskega turizma temelji na globalnih kriterijih, je globalno priznana in omogoča mednarodno primerjavo. Green Destinations Standard (GDS) je priznan s strani Global Sustainable Tourism Council (GSTC), kar posledično velja tudi za Slovenia Green. V skladu z navodili za pridobitev znaka Slovenia Green se destinacije ocenjujejo po globalnih kriterijih GDS, ponudniki, ki vstopijo v zeleno shemo, morajo pridobiti oz. posredovati enega izmed šestih mednarodno uveljavljenih in s strani Slovenia Green verificiranih znakov,« so še zapisali na STO.

Do sedaj je v nacionalno shemo vključenih 23 destinacij z znakom Slovenia Green; Ljubljana, Kamnik, Idrija, Rogla, Zreče, Radlje ob Dravi, Cerkno, Laško, Žalec, Celje, Velenje, Nova Gorica, Maribor, Brda, Kranjska Gora, Ptuj, Slovenj Gradec, Bela krajina, Kočevsko, Polhov Gradec, Vipavska dolina, Logarska dolina, Solčavsko, Podčetrtek in Ljutomer, 16 ponudnikov namestitev z znakom Slovenia Green Accomodation; Hotel Thermana Park Laško, Kamp Koren Kobarid, Terme Snovik, Turistična kmetija Urška, Ortenia – apartmaji v naravi, Posestvo Trnulja, Hotel Park Ljubljana, Hostel Celica, Sobe z zgodbo Pr’ Gavedarjo, Hotel Jožef Idrija, Hotel St. Daniel Štanjel, Hotel Savica, Hotel Astoria Bled, Hotel Bioterme Mala Nedelja, Ramada Resort Kranjska Gora, Hiške slovenske Istre, trije parki z znakom Slovenia Green Park; Triglavski narodni park, Kozjanski park in Park Škocjanske jame in dve agenciji z znakom Slovenia Green Travel Agency; Visit GoodPlace in Roundabout travel.