ODLOČITEV SODIŠČA

Andrej Šiško ni več v sodnem pridržanju

Maribor, 9. september 2018
Preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Mariboru je vodjo Štajerske varde Andreja Šiška, ki je osumljen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, izpustil iz sodnega pridržanja. Kot so sporočili s sodišča, je presodil, da tožilstvo ni v zadostni meri utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja.

Foto: CC

V soboto, 8. 9. 2018, ob 5.30 so s kazensko ovadbo na mariborsko sodišče privedli osumljenega storitve kaznivega dejanja ščuvanja k nasilnim spremembam ustavne ureditve. Dežurni preiskovalni sodnik je zanj odredil sodno pridržanje. Zaradi preučitve kazenske ovadbe in obsežnih prilog je bilo zaslišanje opravljeno v nedeljo, 9. 9. 2018, so pojasnili na sodišču.

Po zaslišanju je dežurni državni tožilec za privedenega predlagal odreditev pripora iz razloga ponovitvene nevarnosti, a po oceni dežurnega preiskovalnega sodnika tožilstvo ni v zadostni meri, s predloženimi dokazi, utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja.

Foto: CC

Po poročanju mariborskega sodišča je dežurni preiskovalni sodnik ocenil, da ni bilo podlage za odreditev pripora. Pripor zoper privedenega je namreč mogoče odrediti le ob utemeljenem sumu, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki je očitano privedenemu, in če teža, način storitve ali okoliščine, v katerih je bilo kaznivo dejanje storjeno in njene osebne lastnosti, prejšnje življenje, okolje in razmere, v katerih živi, ali kakšne druge posebne okoliščine kažejo na nevarnost, da bo ponovila kaznivo dejanje, dokončala poskušeno kaznivo dejanje ali storila kaznivo dejanje, s katerim grozi, so pojasnili.

“Na podlagi gornje ocene dežurnega preiskovalnega sodnika je bilo privedenemu odpravljeno 48-urno pridržanje in je bil izpuščen na prostost. O nesoglasju (nestrinjanju) med dežurnim
preiskovalnim sodnikom in predlogom pristojnega tožilstva za odreditev pripora pa bo odločil zunajobravnavni senat tukajšnjega sodišča,” so še zapisali na Okrožnem sodišču Maribor.

Uredništvo

Povezane vsebine:

Nekdanji predsedniški kandidat Andrej Šiško v priporu