ZBIRANJE AZBESTA

Akcija Piran – občina brez azbesta

Piran, 10. april 2018
Javno podjetje Okolje Piran v aprilu pripravlja akcijo zbiranja nevarnih azbestnih odpadkov. Akcija bo potekala med 16. in 20. aprilom, namenjena je uporabnikom gospodinjstev iz občine Piran.

Kot so sporočili iz Okolja Piran, si v podjetju in Občini Piran prizadevajo, da bi piranska občina v petih letih postala občina brez azbesta, zato ob svetovnem dnevu Zemlje, ki ga obeležujemo 22. aprila, pripravljajo akcijo Piran – občina brez azbesta. V okviru akcije se bodo med 16. in 20. aprilom posvetili odstranjevanju nevarnih azbestnih odpadkov iz piranskih gospodinjstev.

Akcija je namenjena vsem gospodinjstvom v piranski občini, ki imajo doma material z azbestom. Oddali ga bodo lahko med 6. in 14. uro v Zbirnem centru Dragonja. Material bodo morali pripeljati osebno, s predložitvijo odrezka zadnje plačane položnice za storitve ravnanja z odpadki. Oddaja do 1 tone materiala, ki vsebuje azbest, bo brezplačna.

Pri oddaji jim bodo pomagali delavci Okolja Piran, ki bodo ustrezno zaščiteni. Na primerno zaščito opozarjajo tudi občane, ki morajo biti pozorni predvsem na to, da se material, ki vsebuje azbest, ne zlomi, saj pride ob tem do prašenja, azbest pa se tako sprosti v zrak. Vsi, ki bi radi azbest varno odstranili iz svojih domov, se morajo pri tem pravilno zaščititi: uporabiti morajo delovno obleko za enkratno uporabo, zaščitno masko in gumijaste rokavice. Azbesta, ki je pritrjen, ne smejo lomiti, ampak odviti vijake, odlomljena mesta navlažiti z vodo, da vlakna ne letijo, nato pa ga previdno zaviti v plastično folijo in ga pripeljati v Zbirni center v Dragonjo.

Azbest je sicer nevaren šele, ko je poškodovan, a previdnost ni nikoli odveč. Nevaren postane, ko se zaradi neprimernega ravnanja prične drobiti, azbestna vlakna pa se sprostijo v zrak in s tem ogrožajo zdravje ljudi. Azbestnih vlaken s prostim očesom ne vidimo, prav tako jih ne vohamo in ob morebitnem vdihavanju ne čutimo. Zavedati pa se moramo, da vdihovanje azbestnih vlaken povzroča zelo resne bolezni, kot sta azbestoza in pljučni rak. Nevarno je lahko že eno samo azbestno vlakno, zato je treba z materiali, ki vsebujejo azbest, ravnati zelo previdno. Potrebno jih je primerno skladiščiti in tako preprečiti onesnaženje našega bivalnega okolja z azbestom, so še zapisali v piranskem Okolju.