NEPREMIČNINE

AJPES vzpostavlja Register nastanitvenih obratov in aplikacijo eTurizem

Koper, 17. oktober 2017
Kaj prinašata Register nastanitvenih obratov in nova spletna aplikacija za poročanje podatkov o gostih, prenočitvah in turistični taksi (eTurizem)?

Foto: Nataša Fajon

Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (AJPES) je pripravila nov način poročanja v turizmu. Vzpostavljen bo Register nastanitvenih obratov, poročanje o številu gostov in prenočitvah pa bo z novo aplikacijo eTurizem poenostavljeno.

Nov sistem eTurizem za poročanje podatkov o gostih in prenočitvah (iz knjige gostov) za namen vodenja evidence gostov, spremljanja obračuna in plačila turistične takse ter za statistične namene bo vzpostavljen 1. decembra 2017.

Po novem se bodo podatki poročali samo prek spletnega portala AJPES in ne več ločeno policiji, statističnemu uradu in občinam.

Prav tako bo 1. decembra začel delovati Register nastanitvenih obratov, v katerega bodo morali zavezanci vpisati obstoječe nastanitvene obrate v treh mesecih po njegovi vzpostavitvi, torej najkasneje do 28. februarja 2018, so sporočili z AJPES.

Nastanitvene obrate morajo v register vpisati gostinci (pravne osebe in samostojni podjetniki), sobodajalci, nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji in upravljavci marin, ki nudijo nastanitev.

Foto: Nataša Fajon

Nastanitveni obrati bodo na podlagi vpisa v Register nastanitvenih obratov pridobili enotno identifikacijsko številko. S tem bodo prvič na enem mestu celovito zajeti vsi nastanitveni obrati, so izpostavili na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter dodali, da bo Register nastanitvenih obratov javen. Podatki iz registra bodo namreč brezplačno dostopni na spletni strani AJPES.

Obalne občine v sodelovanju z AJPES-om, SURS-om in Generalno policijsko upravo za nastanitvene obrate organizirajo dva posveta o novostih na tem področju, in sicer:

– v ponedeljek, 23. oktobra 2017, ob 16. uri, v Protokolarno – prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega, v Kopru (prijava: tic@koper.si ali 05 6646 403, najkasneje do 19.oktobra) in

– v ponedeljek, 20. novembra 2017, ob 16. uri, v Glavni dvorani Avditorija Portorož (prijava: jana@portoroz.si ali 05 6748 260, najkasneje do 16. novembra).

Udeležba na posvetu je brezplačna, zaradi lažje organizacije dela pa je nujna predhodna prijava.

Povezane vsebine:

Uspešna sezona in minus v blagajni

Igor Novel: “Rast destinacije bomo dosegli le z boljšo uporabo obstoječih zmogljivosti.”

Tomi Brezovec: »Čez dvajset let turizem zagotovo ne bo tak, kot ga poznamo danes«

Istra je izjemen, a nadvse občutljiv potencial

Ajpes, NF