KULTURA

PIRAN, 23. 6. 2017

Premiera dokumentarnega filma o slovenskem pomorstvu

Sinoči je na vrtu Pastoralno-kulturnega centra Georgios številno občinstvo navdušila premiera dokumentarnega filma o slovenskem pomorstvu. Film “Navigare necesse est” je nastal v režiji Radovana Čoka in produkciji Arsmedie ter ob podpori Slovenskega filmskega centra v koprodukciji RTV Slovenija in Pomorskega muzeja “Sergej Mašera” Piran.

Film je poklon naši polpretekli zgodovini, saj govori o razvoju pomorstva, ki je še pred nedavnim predstavljal eno glavnih gospodarskih panog v državi. Po drugi svetovni vojni je namreč razvoj slovenskega pomorstva dobil veliko večjo vlogo kot jo je imel pod Italijo, za njegov hiter in uspešen razvoj pa je bila zaslužna Splošna plovba Piran, ki je s svojimi ladjami plula po celem svetu in ves čas povečevala tako število ladij in zaposlenih kot tudi nosilnost in količino prepeljanega tovora.

Najpomembnejši del uspešne zgodbe o pomorstvu pa so seveda predstavljali pomorščaki, ki so se odzvali klicu morja in tej širni modrini posvetili svoje življenje.

Franco Juri: “Prizadevamo si, da bi čim bolj opozarjali na pomen morja, predvsem pa na pomembno vlogo pomorstva. Ko govorimo o pomorstvu, govorimo o ljudeh, saj so oni tisti, ki so ustvarili okvir, ki Sloveniji ponuja več kot samo morje, ponuja odnos do morja. In o tem odnosu do morja govori tudi ta film,”je o dokumentarcu povedal direktor Pomorskega muzeja Piran.

Za naslov filma so si avtorji sposodili znani stavek rimskega vojskovodje Pompeja Velikega, s katerim je nagovoril kapitane ladij, ki zaradi viharja niso hoteli na morje. Celoten stavek se je sicer glasil “Navigare necesse est, vivere non est necesse”, kar pomeni “Pluti je potrebno, živeti ne”.

Radovan Čok: “Ta stavek nam pove, kaj je potrebno, da neka država uveljavi status pomorske države. Treba je zapluti na morje s svojimi ladjami. In ta film govori ravno o tem. Torej, kako smo Slovenci postali pomorska država,”je o filmu povedal režiser Radovan Čok.

Pri sestavljanju zgodbe so svoje znanje o pomorstvu prispevali kustosinji Pomorskega muzeja Nadja Terčon in Duška Žitko, zgodovinar Jože Pirjevec, Franko Košuta, Vinko Oblak, dragocen prispevek k filmu pa je bila še neizdana knjiga nekdanjega prvega oficirja krova Jožeta Utenkarja.

Čisto posebno vlogo so v zgodbi o pomorstvu odigrali nekdanji pomorščaki, ki so, kot je dejal Radovan Čok, filmu vdahnili dušo, ter dijaki pomorske šole, ki po Čokovih besedah predstavljajo žarek upanja, saj “bodo poskrbeli, da bo tradicija pomorstva ohranjena”.

Nataša Fajon